Bezoek Trump aan Israël belooft geen verrassingen

JERUZALEM. De Amerikaanse vlaggen wapperen op luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv. Israël bereidt zich voor op de komst van de Amerikaanse president Donald Trump, maandag.

De voorbereidingen op het bezoek moeten chaotisch verlopen zijn, als we de Israëlische media mogen geloven. De organisatoren gooiden het programma verschillende keren om. Maar zoals het er nu uitziet, zal Trump in Jeruzalem in ieder geval ontmoetingen hebben met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en president Reuven Rivlin. In Bethlehem spreekt hij met de Palestijnse president Mahmud Abbas.

De Amerikaanse president gaat ook naar het Israël Museum, waar hij een naar verwachting weinig concrete toespraak zal geven over het vredesproces. Ook brengt hij een zeer kort bezoek aan het Holocaustmuseum Yad Vashem.

Verder legt hij een „privébezoek” af aan de Heilige Grafkerk en de Westelijke Muur in de Oude Stad van Jeruzalem. Netanyahu had hem graag willen vergezellen naar deze belangrijke gebedsmuur aan de westzijde van de Tempelberg, maar de Amerikanen hebben dat geweigerd. De partijen zouden dat op kunnen vatten als een Amerikaanse erkenning van Israëls soevereiniteit in het oude, ommuurde centrum van de stad.

Vredesproces en Iran

Netanyahu en Trump zullen in ieder geval met elkaar van gedachten wisselen over Iran en het vredesproces. Israëls premier zou graag zien dat de machtige Amerikaan maatregelen neemt tegen Irans nucleaire ambities en de activiteiten van dat land in Irak en Syrië. Netanyahu denkt dat de nucleaire deal die Iran met de internationale gemeenschap sloot de weg baant naar Iraanse kernbommen. Maar Trump lijkt zich bij het akkoord te hebben neergelegd. Trump op zijn beurt zou graag zien dat Netanyahu de bouw in de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever beperkt.

Naar verwachting zal er verder weinig bijzonders gebeuren. Trump zal geen verhuizing aankondigen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Op dit moment is de tijd ook niet rijp voor Amerikaanse vredesplannen. Een ontmoeting tussen Trump, Netanyahu en Abbas zit er evenmin in.

Het doel is slechts de weg te banen naar de herstart van vredesonderhandelingen in een later stadium. Beide partijen zouden bijvoorbeeld stappen kunnen zetten om het wantrouwen bij de andere partij te verkleinen. Concreet: Israël zou een bouwstop aan kunnen kondigen in de nederzettingen buiten de nederzettingenblokken. Abbas zou kunnen zeggen dat hij de financiële hulp aan terroristen en hun familieleden beperkt.

Golfstaten

Op termijn hoopt Trump op een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord, verworven dankzij zijn hulp. De kansen op een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen lijken vooralsnog echter zeer klein. Er zijn geen signalen dat de huidige Israëlische en Palestijnse leiders de politieke wil hebben om de concessies te doen die een vredesakkoord mogelijk moeten maken. Dat akkoord zou dan moeten voorzien in een Palestijnse staat naast de staat Israël.

Vrede tussen Israël en de Palestijnen betekent ook vrede met enkele Arabische landen. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde deze week echter dat de Golfstaten nu al stappen overwegen naar normalisatie van de betrekkingen met Israël.

Israël moet in ruil daarvoor de bouw in de nederzettingen gedeeltelijk bevriezen en de afsluiting van de Gazastrook minder strikt maken. De Golfstaten zouden onder meer telecommunicatieverbindingen met Israël willen en hun luchtruim open willen stellen voor Israëlische vliegtuigen.

 


Stel een vraag over het Trumpbezoek. Op de vraag gaan Jan Smit en Alfred Muller in tijdens de podcast dinsdag. Schrijf de vraag in “reactie” hieronder. 

Dit artikel verscheen afgelopen zaterdag ook in het RD.
Foto: FOZ Heritage Center, Yossi Zamir. Video: Oefening met helikopters (Politie Israel).
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close