De plaats van Israël op de nieuwe zijderoute

Een paar keer per week loop ik op het Safraplein in Jeruzalem langs de afbeelding van een klaver. Daarop is elk blad een continent, met in het midden Jeruzalem.

Het originele kunstwerk is in 1585 gemaakt door Heinrich Bünting, een Duitse dominee-kunstenaar die de positie van Jeruzalem kennelijk wist te waarderen. Hij maakte het kunstwerk in een tijd dat Jeruzalem nog een kleine stad was.

Israël ligt inderdaad op het snijpunt van Azië, Afrika en Europa. En geestelijk is Jeruzalem voor drie grote wereldgodsdiensten het centrum. De stad is heilig voor joden, christenen en moslims.

Daarbij ziet het ernaar uit dat de betekenis van Jeruzalem en de rest van Israël voor de wereldeconomie verder zal toenemen. China ziet namelijk een plaats voor Israël weggelegd op de zogenoemde nieuwe zijderoute. De zijderoute was ooit een netwerk van wegen dat vanaf de 2e eeuw China met het Midden-Oosten en Europa verbond. Karavanen hebben er eeuwenlang gebruik van gemaakt.

Netwerk

Nu de groei van de Chinese economie hapert, wil de Chinese president Xi Jinping „de nieuwe zijderoute” openen. Het betreft een netwerk van wegen, spoorlijnen en zeeroutes dat China met landen in Azië, Afrika en Europa verbindt. De volksrepubliek wil graag samenwerken op het gebied van infrastructuur, transport, energie en communicatie.

En dan komt Israël in beeld. China kan de Israëlische wetenschappelijke en technologische innovatie goed gebruiken. Chinese zakenlieden bezoeken het land om start-ups op te kopen. Israël kan met zijn technologie en kennis tevens bijdragen aan de beveiliging van de handelsroutes tegen misdadigers, piraten en terroristen.

De belangrijkste route voor de containerschepen blijft het Suezkanaal. Maar een treinverbinding tussen Ashdod (aan de Middellandse Zee) en Eilat (aan de Golf van Akaba, een uitloper van de Rode Zee) kan dienen als back-up voor containervervoer.

Spoorlijn

Daarom overweegt Israël een spoorlijn te openen tussen beide plaatsen. Vervoerders zouden daar gebruik van kunnen maken als er zich problemen voordoen bij de Egyptische waterweg. De spoorlijn kan ook worden doorgetrokken naar Akaba in Jordanië. Deze havenplaats is beter geschikt voor grotere containerschepen dan die van Eilat.

In Israël bestaan er echter ook bedenkingen over de Chinese betrokkenheid. Een vraag is wat de overdracht van technologische en wetenschappelijke verworvenheden betekent voor Israëls veiligheid. In de Verenigde Naties stemt China vaak met Israëls vijanden mee en Peking lijkt niet bereid de politieke prijs te betalen die aan de samenwerking verbonden is.

Israël moet vooral ook zorgen dat het de Verenigde Staten niet voor het hoofd stoot. Washington bekijkt de opkomst van China met argusogen. Keer op keer blijkt dat de VS de échte bondgenoten zijn. Als dominee-kunstenaar Bünting vandaag had geleefd was het Amerikaanse continent zeker het vierde blad geworden.

RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël in de rubriek #IsraelIngezoomd. Zaterdag 20 mei: hoe de visie van een 16e-eeuwse Duitse dominee weer een stapje dichterbij komt.

Beeld © Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close