Mobileye ontwikkelt technologie voor veilig rijden

Het in Jeruzalem gevestigde bedrijf Mobileye heeft technologie ontworpen die helpt ongelukken te voorkomen. Het uiteindelijk doel is de ontwikkeling van een auto die geheel automatisch en zonder ongelukken rijdt.

Mobileye werd in 1999 opgericht door prof. Amnon Shashua van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en ondernemer Ziv Aviram. Apparatuur van Mobileye is inmiddels in 15 miljoen voertuigen geïnstalleerd.

Mobileye maakt gebruik van een camera die andere voertuigen, voetgangers, voorwerpen en tekens op de weg en verkeersborden herkent. De ontwerpers van de camera hebben zich laten inspireren door het menselijk gezichtsvermogen.

Intel

Intel maakte in maart bekend dat het Mobileye voor 15,3 miljard dollar overneemt. De chipmaker wil de technologie van Mobileye gebruiken om auto’s automatisch te laten rijden. Vorig jaar kondigden Mobileye, Intel en BMW al aan dat ze in 2021 een volledig autonoom rijdende auto op de markt zullen brengen.

Shashua zei in een interview met de Israëlische krant Ha’aretz dat zijn visie is de wereld te veranderen. Intel beschikt volgens hem over infrastructuur en financiële middelen die Mobileye niet heeft.

Nieuw complex

Mobileye heeft ook nieuwbouwplannen. De Israëlische krant Globes schreef dat het bedrijf een nieuw complex met een oppervlakte van 45.000 vierkante meter gaat bouwen in de Jeruzalemse wijk Har Hotzvim, een technologiepark. In het park komen een toren met 30 verdiepingen, een gebouw met acht verdiepingen en een parkeergarage met vier verdiepingen. Het aantal werknemers moet gaan groeien van de huidige 660 naar 4000.

Premier Netanyahu zei in maart op een persconferentie waar ook de directeur van Intel, Brian Krzanich, aanwezig was, dat Israël snel een supermacht wordt op het gebied van technologie. Dat is volgens hem te danken aan een combinatie van vrije economie en geavanceerde technologie.

Ook werken volgens hem het gunstige belastingklimaat en soepele administratieve procedures mee aan de groei van Israël als technologische macht.

In 2010 begonnen Amnon Shashua en Ziv Aviram ook de onderneming OrCam.

Beeld: YouTube

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close