Rellen om Tempelberg duren voort

JERUZALEM – Bij ernstige rellen in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever zijn vrijdag volgens Palestijnse bronnen zeker drie doden en enkele honderden gewonden gevallen. Ook zaterdag en zondag bleven de rellen doorgaan.

Tekst en beeld: © Alfred Muller

Kort na het middaggebed vrijdag braken rellen uit in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Aanleiding zijn veiligheidsmaatregelen met metaaldetectoren die Israël bij de Tempelberg heeft ingesteld, nadat drie Israëlische Arabieren daar twee Israëlische agenten doodschoten.

Duizenden moslims 

Op de Tempelberg bidden elke vrijdag duizenden moslims. Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld waren er vrijdag genoeg politieagenten beschikbaar bij de metaaldetectors om duizenden moslims toe te laten. „Ze kunnen al om vijf uur ’s morgens naar binnen voor het eerste ochtendgebed. Er zijn vele uren waarop ze de Tempelberg op kunnen gaan.”

Politievoorlichter Micky Rosenfeld.  Foto: Alfred Muller
Politievoorlichter Micky Rosenfeld. 

Premier Netanyahu zei dat de status quo op de Tempelberg niet is veranderd. Volgens het Waqf, de islamitische dienst die de Tempelberg bestuurt, betekenen de veiligheidspoortjes wel degelijk een verandering op de plek die Palestijnen ”al-Aqsa” of „al-Aqsamoskee” (de Verste Moskee) noemen.

Onacceptabel

„In 1967 ging Israël akkoord met de status quo. Wat we nu zien is dat Israël van plan is de status quo te veranderen. Dat doet het door deze elektronische poorten te plaatsen en de vrijheid van beweging te belemmeren van de gelovigen die naar de al-Aqsamoskee willen om te bidden. Dat is onacceptabel. We verwerpen elke verandering van de status quo en van de historische status van deze heilige plek.”

De in een witte kaftan geklede sjeik Yousef Abu Snaineh, de imam en prediker van de al-Aqsamoskee, wil het nog een keer duidelijk zeggen: „De al-Aqsamoskee is voor de moslims. Het is een heilige moslimplek. Nu zijn de ogen van alle moslims gericht op wat hier aan de hand is.”

ALMU20170719_2793 (1)
Links: Sjeik Azzam Khatib, de directeur van de Islamitische Waqf. Rechts: sjeik Yousef Abu Snaineh, de iman en prediker van de Al Aqsamoskee. © Alfred Muller

Hij roept Israël op de elektronische poorten te verwijderen. Israël moet niet denken dat moslims zich erbij neerleggen. „Ons besluit over deze poorten staat vast.”

Vreemdzame dialoog 

Knessetlid voor Likoed en Tempelbergactivist Yehuda Glick zegt dat Israël het zich niet kan permitteren dat er opnieuw politiemensen worden gedood op de Tempelberg. „We moeten alles doen om dit te voorkomen. Het is in het belang van het Waqf dat de plek vredig blijft.We kunnen er mogelijk een vreedzame dialoog met de Waqf over voeren.”

Knessetlid Yehuda Glick (Likud).
Knessetlid Yehuda Glick (Likud). © Alfred Muller

Hij stelt dat de Tempelberg niet alleen voor moslims heilig is. „Miljarden mensen rond de wereld die in de Bijbel geloven zien de berg als heilig. Er één plaats in Jeruzalem waarvan de Bijbel zegt dat God er rust met Zijn goddelijke aanwezigheid. Dat is de Tempelberg, ook bekend als de berg Moria, de berg Sion.”

„Volgens de profeten is de berg bedoeld om een huis van gebed te worden voor alle naties. Daarom moet de berg open zijn voor alle mensen die in God geloven. Iedereen.” Tegelijkertijd moet de Tempelberg worden afgesloten voor iedereen die geweld ziet als legitiem middel om zijn agenda te promoten. „Joden, christenen, toeristen moeten naar de Tempelberg komen omdat de berg het wereldcentrum is voor vrede en gebed tot God.”

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close