Archeologen vinden Romeins theater bij Westelijke Muur

Archeologen van de Israëlische Oudheidkundige Dienst (IAA) hebben bij de Westelijke Muur in Jeruzalem een Romeins bouwwerk ontdekt dat een klein theater lijkt te zijn geweest.

Ook groeven ze acht steenlagen van de Westelijke Muur van het tempelcomplex op. Die lagen begraven onder een 8 meter dikke laag aarde.

De Westelijke Muur diende als steunmuur voor het plein rond de tweede tempel. Een deel van deze muur is een gebedsplaats en staat buiten Israël ook wel bekend als de Klaagmuur. Koning Herodes de Grote (37 voor Chr.- 4 na Chr.) liet het tempelcomplex aanleggen.

Het is voor het eerst dat archeologen in Jeruzalem een soort theater van rond het jaar 0 vonden. Oude bronnen maken melding van theaters uit deze tijd.

De archeologen deden de ontdekking onder de Wilsonboog. Deze boog  dient als gebedsplaats voor mannen. De constructie diende als een van de bruggen die de westzijde van de stad met de tempel verbonden. Het doel van de opgraving was de Wilsonboog te dateren.

De archeologen dr. Joe Uziel, Tehillah Lieberman en dr. Avi Solomon spreken van „een sensationele vondst.” Ze zeggen dat het theater relatief klein moet zijn geweest. Het gaat mogelijk om een zogeheten odeon, een plaats waar musici konden optreden. Ook kan het zijn dat de plek moest dienen als vergaderplaats voor de stadsraad.

Ze verlieten de plek echter plotseling. Dit was mogelijk vanwege een belangrijke historische gebeurtenis, zoals de Tweede Joodse Opstand, die in 132 na Chr. Uitbrak. Ook in een opgegraven straat uit deze periode in de buurt, de zogenaamde Oostelijke Cardo, bleken zich gebouwen te bevinden die niet zijn afgemaakt.

Bij de opgraving zijn ook vaten, munten en architecturale elementen gevonden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Foto’s: Israëlische Oudheidkundige Dienst.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close