Israël blij met toespraak Trump over Jeruzalem

In Israël is enthousiast gereageerd op de toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump woensdag. 

Trump erkende Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Ook zei hij dat hij de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem gaat verplaatsen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak van „een historische dag.” „Wij zijn de president diep dankbaar voor zijn moedige en juiste beslissing om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de opening van de Amerikaanse ambassade hier voor te bereiden.”

De premier noemde het besluit belangrijk om vrede te bereiken. „Er is geen vrede denkbaar waarin Jeruzalem niet de hoofdstad van Israël is. Ik ben het eens met de inzet van president Trump om de vrede te bevorderen tussen Israël en al onze buren, inclusief de Palestijnen.”

Ook president Reuven Rivlin prees de aankondiging van Trump. „Er is geen geschenk dat passender of mooier is nu wij zeventig jaar onafhankelijkheid van de staat Israël vieren.”

Negatief

Palestijnen reageerden zoals verwacht negatief op het besluit. Sommigen zeiden dat de VS niet langer een rol kunnen spelen als bemiddelaar tussen Israël en de Palestijnen.

„Helaas heeft president Trump elke mogelijkheid verspeeld om een tweestatenoplossing te bereiken”, zei Saeb Erekat, Palestijnse topfunctionaris en hoofd van de diplomatieke onderhandelingen.

„Nu is het de tijd om de strijd te veranderen in een strijd voor een staat, met gelijke rechten voor iedereen in historisch Palestina, van de rivier tot de zee”, liet hij donderdag tegenover de Israëlische krant Ha’aretz weten.

Veiligheidsraad

De Palestijnse president Mahmud Abbas merkte op dat Trump hiermee alle internationale verklaringen en bilaterale overeenkomsten negeert. Trump ondermijnt volgens Abbas met zijn maatregelen bewust alle pogingen om vrede bereiken. De VS kunnen wat hem betreft geen bemiddelaar meer zijn, een rol die het land tientallen jaren vervulde.

De woordvoerder van de Fatahpartij, dr. Nasser al-Qudwa, gaf aan dat de rol van de VS in het vredesproces moet worden heroverwogen. Volgens hem moet er bovendien een klacht tegen de VS worden ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Het hoofd van het politieke bureau van Hamas, Ismail Haniyeh, zei dat de geschiedenis aantoont dat de VS vooroordelen hebben tegen de Palestijnen. De Amerikaanse plannen tarten „de gevoelens van alle moslims” en zullen leiden tot „een escalatie met de Israëlische bezettingsstrijdkrachten.”

Gush Shalom 

Dat is ook de mening van Gush Shalom, een linkse Israëlische vredesbeweging. Die ziet nu een rol weggelegd voor de Europese Unie of China. „Vooral Frankrijk, dat traditioneel is geneigd eigen onafhankelijke initiatieven te nemen. Of zelfs China”, stelde Gush Shalom in een verklaring.

De vroegere Amerikaanse ambassadeur in Israël Dan Shapiro zei woensdag dat hij voor de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem is. Maar hij zei ook dat de Palestijnen een hoofdstad moeten krijgen in Oost-Jeruzalem.

Beeld: © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close