Kerstboodschap Pizzaballa: „Christenen moe van de situatie”

JERUZALEM – Palestijnse christenen zijn moe van de situatie waarin ze leven. Dat zei aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa, de apostolische administrator van het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem, woensdag in zijn kerstboodschap.

De grote boosdoener is volgens hem de afwezigheid van een politiek proces tussen Israël en de Palestijnen. Al sinds 2014 liggen de vredesonderhandelingen tussen Israëlische en Palestijnse delegaties stil. Ook christenen lijden daaronder. „Onze bevolkingen zijn moe van geweld, dat niet tot enig resultaat heeft geleid. In plaats daarvan zijn ze dorstig naar recht, rechten en waarheid.”

In de Gazastrook, die hij begin deze maand bezocht, bleek dat Palestijnen momenteel kampen met problemen op het gebied van bewegingsvrijheid, het ontvangen van vergunningen en familieherenigingen. „Al deze zaken zijn overal op de wereld normaal, maar daar niet. Mensen zijn moe van de situatie. De politiek zou daar een antwoord op moeten geven.”

Hamas

In Gaza wonen volgens hem nog 1200 christenen, onder wie een paar honderd katholieken. Hij ontkende recente berichten dat christenen zijn gedwongen zich tot de islam te bekeren in de door de islamitische Hamas partij bestuurde kuststrook. „Er is geen directe druk. Niemand zegt daar: jij moet je bekeren. Er is daar geen IS. Maar er is natuurlijk wel de druk van de maatschappij.”

Pizzaballa ging ook in op de gevolgen van de verklaring van de Amerikaanse president Trump over Jeruzalem. Deze erkende twee week geleden Jeruzalem als hoofdstad van Israël. Dat leidde tot botsingen tussen Palestijnse betogers en Israëlische militairen.

De Rooms-Katholieke Kerk vindt echter dat de status quo in de stad moet worden gerespecteerd. „Een eenzijdige oplossing kan niet gezien worden als oplossing. Eenzijdige beslissingen brengen geen vrede, maar verwijderen deze. Jeruzalem is een schat voor de hele mensheid. Elke exclusieve claim, of die nu politiek of religieus van aard is, is tegengesteld aan de eigen logica van de stad.”

Pelgrims

De kerkvorst hoopt dat de huidige crisis in Jeruzalem pelgrims niet zal belemmeren om het land te bezoeken. Het aantal pelgrims is de afgelopen tijd bijna verdubbeld. Na de Verenigde Staten komen de meeste katholieke bezoekers uit Indonesië.

„De aanwezigheid van pelgrims is behalve een belangrijke geloofservaring, ook een prachtige expressie van solidariteit met de vele christenen en niet-christenen die op het gebied van religieus toerisme werken. In Jordanië heerst rust. We nodigen daarom de pelgrims uit het Heilige Land en Jordanië te bezoeken zonder vrees, want er is geen gevaar.”

De gevolgen van het geweld van de afgelopen weken zijn al zichtbaar, zegt de aartsbisschop. Al heeft hij nog geen definitieve cijfers, hij kan nu al zeggen dat „tientallen groepen” hun reis de afgelopen dagen hebben geannuleerd.

ALMU20171220_3244 (1)
Onder de media is elk jaar grote belangstelling voor de kersttoespraak van de leider van de Rooms-Katholieke Kerk in het Heilige Land. Beeld © Alfred Muller

Toename toerisme

Minister van Toerisme Yair Levin zei gisteren in een persverklaring dat dit jaar ongeveer 3,5 miljoen toeristen Israël bezoeken. Dat is een toename van 20 procent in vergelijking met vorig jaar.

Volgens het ministerie waren in 2016 meer dan de helft van de toeristen christenen. Van hen was 38 procent katholiek, 28 procent protestant en 28 procent orthodox. Van de protestanten waren driekwart evangelisch. Bijna een kwart van alle toeristen gaf „pelgrimage” op als reden voor bezoek.

Het Israëlische burgerbestuur in de bezette gebieden zei op Facebook dat Palestijnse christenen op de Westelijke Jordaanoever tijdens de kerstdagen permissie krijgen Israël, de Gazastrook of het buitenland te bezoeken. Christenen in Gaza zouden toestemming hebben via de Allenbybrug naar Jordanië te gaan en het buitenland te bezoeken.

Beeld boven: Aartsbisschop Pierbattista Pizzaballa, de apostolische administrator van het Latijnse patriarchaat van Jeruzalem, tijdens zijn ontmoeting met de pers voor Kerst. Links van hem pater Ibrahim Shomali.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close