Gaza staat op instorten

Zowel Hamas als Israël zijn verantwoordelijk voor de ongekende crisis in Gaza. Beide moeten snel maatregelen nemen om een complete instorting van Gaza te voorkomen.

De situatie in de Palestijnse Gazastrook, gelegen aan de Middellandse Zee, verslechtert met de dag. In het gebied heerst een humanitaire crisis. Bijna 90 procent van het drinkwater is ongeschikt voor consumptie. Ongezuiverd rioolwater stroomt naar zee. De helft van de bevolking is werkloos. Het aantal vrachtwagens met goederen voor de Gazastrook is afgenomen tot 300 per dag. Er is namelijk weinig koopkracht meer.

De gezondheidszorg staat op het punt van instorten. Het blad Haaretz schreef vorige week dat er inmiddels meer dan 200 soorten levensreddende medicijnen ontbreken. Ziekenhuizen zijn voor hun stroomvoorziening afhankelijk van generatoren, maar het geld voor brandstof om ze te laten draaien is bijna op.

Schuldig

Zowel de Palestijnen als de Israëliërs zijn schuldig aan het ontstaan van deze crisis. De islamitische Hamas beweging kwam in 2007 aan de macht via een staatsgreep en zette de Palestijnse Autoriteit opzij. Hamas gaf prioriteit aan het voorbereiden van oorlog tegen Israël. Daarmee werden honderden miljoenen dollars weggegooid.

Een oorlog tegen Israël is niet te winnen. Zo gebruikt het Israëlische leger momenteel nieuwe technieken waarmee het de tunnels opspoort die Hamas richting Israëlisch grondgebied heeft gegraven. Erkenning van Israëls bestaansrecht, het ontmantelen van het militaire apparaat van Hamas en overdracht van bestuur aan de Palestijnse Autoriteit zouden wezenlijke stappen zijn om de situatie te verbeteren.

Ook Israël heeft bijgedragen aan de ellende. Defensie denkt sinds 2007 blijkbaar dat als de omstandigheden in Gaza maar beroerd genoeg zijn dat vanzelf zal leiden tot een opstand van het volk en omverwerping van het Hamas-bestuur. Dat is een vergissing. Het gaat namelijk om een islamitisch, autocratisch regime.

Maatregelen

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Gisha vermeldt in haar rapport ”2017: het aanscherpen van de afsluiting” een lijst van maatregelen die Israël de laatste tijd tegen de Palestijnen in Gaza heeft genomen.

In 2017 verstrekte Israël aanzienlijk minder vergunningen aan Palestijnen om de grens bij Eretz over te steken dan in het jaar daarvoor. Verder moeten Palestijnen die een reisvergunning aanvragen langer op antwoord wachten dan voorheen – áls er al een antwoord komt.

De verhoren waaraan leden van de Israëlische veiligheidspersoneel Palestijnen onderwerpt zodra die in Israël aangekomen, zijn toegenomen en verscherpt. En zij die naar een ander land willen, moeten een document tekenen waarin ze beloven minstens een jaar weg te blijven.

Handel

Het kan elk moment te laat zijn. Gisha stelt dat Israël onmiddellijk stappen moet ondernemen om de situatie te verbeteren. Het kan de handel met Gaza bevorderen, de Palestijnen in de strook toestemming geven in Israël te werken en de reisrestricties drastisch inperken.

De gevolgen van een ineenstorting van Gaza kunnen catastrofaal zijn. Er kunnen epidemieën ontstaan, die niet alleen Palestijnse maar ook Israëlische slachtoffer eisen. Als Hamas het gevoel krijgt dat ze weinig meer heeft te verliezen, kan ze een nieuwe oorlog tegen Israël beginnen.

En wat kunnen Israëlische soldaten beginnen als tienduizenden Palestijnen wanhopig de grens bestormen om Israël binnen te dringen?

Liever commentaar over Israël uit Israël zelf? Elke zaterdag in RD.nl: Israël Ingezoomd. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.
Beeld: Gisha

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close