Vroegere BDS-activiste mag Israël toch binnen

Geen studente in Israël is zo bekend als de 22-jarige Lara Alqasem. De Amerikaanse wilde aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem de studie mensenrechten gaan volgen, maar ze mocht het land niet in. Ze wilde ook niet terug naar de Verenigde Staten. Alle ingrediënten voor een grote rel waren aanwezig.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat ze betrokken is bij BDS. Dat betekent: boycot, desinvestering en sancties. En dat allemaal vanwege de politiek die Israël voert tegenover de Palestijnen. De sancties kunnen zich richten tegen bedrijven of personen die zich aan de andere kant van de grens van vóór 1967 bevinden of in heel Israël.

BDS heeft weinig invloed op de Israëlische economie. De economie bloeit, de werkloosheid is laag, landen beginnen diplomatieke relaties met Israël en multinationals willen in dat land investeren.

Antiboycotwet

Alsof het om een groot gevaar gaat, heeft de Knesset in 2011 een antiboycotwet uitgevaardigd. Die wet bepaalt dat een schadeclaim kan worden ingediend tegen wie oproept tot een boycot.

Alqasem werd echter tegengehouden op grond van een amendement op de Wet van Binnenkomst uit 2017. Daarin wordt gesteld dat iemand die oproept tot een boycot geen visum kan krijgen. De studente heeft namelijk een groepje van acht studenten geleid dat actie voerde tegen het Israëlische Sabra hummus, producent van een smakelijk goedje gemaakt van kikkererwten.

Ze gaf toe dat ze tot april 2017 actief was voor de BDS-beweging. Ze heeft ook gezegd de beweging inmiddels te hebben verlaten. Ze wil aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem mensenrechten studeren. Daarmee liet ze op zich al zien dat ze Israël niet meer uitsluit. Het Israëlische consulaat in Miami gaf haar een visum.

Maar toen ze uit het vliegtuig was gestapt, ging de tocht niet naar een huis voor studenten in Jeruzalem, maar naar een huis voor mensen die het land niet in mogen op de luchthaven. Ze besloot daarop een rechtszaak te beginnen.

Gevaarlijke stap 

Het Hooggerechtshof zei donderdag dat haar acties onvoldoende waren om haar tegen te houden. De staat wekte verder de indruk dat ze het land niet in mocht vanwege haar politieke opinies. „Als dat inderdaad zo is, dan is dat een gevaarlijke stap die kan leiden tot het ineenstorten van de pilaren waarop de democratie is gebouwd”, zei rechter Anat Baron in het blad Haaretz. Het hof bevestigde ook dat de staat het recht heeft BDS-activisten tegen te houden.

Tegen BDS zijn inderdaad veel argumenten in te brengen. Bijvoorbeeld: waarom geen maatregelen tegen andere landen die territoriale conflicten hebben of land bezet hebben? Of: waarom alleen de schuld bij Israël leggen? Hebben de Palestijnen ook niet hun bijdrage geleverd aan het laten voortduren van het conflict door vredesvoorstellen af te wijzen of terreur niet serieus te bestrijden? En waarom maatregelen tegen bedrijven op de Westoever als de grenzen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit niet definitief zijn vastgesteld bij onderhandelingen?

Een akkoord tussen Israël en Palestina is gewenst. Niet om BDS-activisten tegemoet te komen, want die zullen er toch blijven. Een akkoord is gewenst omdat Israëliërs en Palestijnen er beter van worden.

Beeld: demonstratie voor BDS in Londen. Wiki
Elke week #IsraelIngezoomd : commentaar over Israël uit Israël zelf.

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close