Strijd burgemeesterspost Jeruzalem onbeslist

JERUZALEM – Bij lokale verkiezingen in Israël eindigde de strijd om de burgemeesterspost van Jeruzalem dinsdag onbeslist. In een tweede ronde op 13 november nemen de meer liberale Ofer Berkovitch en de door de ultraorthodoxe Shaspartij gesteunde Moshe Lion het tegen elkaar op.

ALMU20181026_3459

Spandoeken voor Moshe Lion (links) en Yossi Daitch (rechts) bij het tramstation Jaffa Center. © Alfred Muller

Het lukte dinsdag geen van de burgemeesterskandidaten in Jeruzalem meer dan de vereiste 40 procent van de stemmen te krijgen. Berkovitch kreeg 33 procent van de kiezers achter zich en Lion 28 procent. Twee andere belangrijke kandidaten, minister van Jeruzalemzaken Ze’ev Elkin en de ultraorthodoxe Yossi Daitch, werden verslagen.

Berkovitch (1983) staat voor de jonge, moderne Israëliër die van Jeruzalem een tolerante stad wil maken. Lion lijkt bij de tweede ronde de meeste kans te maken. Hij heeft namelijk de steun van de ultraorthodoxe Shaspartij en het valt te verwachten dat andere ultraorthodoxe partijen er zich bij aan zullen sluiten. De nieuwe burgemeester zal Nir Barkat opvolgen, die zijn carrière in de lokale politiek wil inwisselen voor een loopbaan in de landspolitiek.

Ofer Berkovitch roept Jeruzalemmers op zich achter hem te verenigen.

Belangrijke thema’s in Jeruzalem zijn de steeds grotere invloed van de ultraorthodoxen in de stad, het openbaar vervoer, onderwijs, werkgelegenheid en het gebrek aan betaalbare woningen. Partijen en burgemeesterskandidaten beloofden ook een efficiëntere aanpak van vervuiling van de stad. De ernst van het vuilprobleem was duidelijk zichtbaar in ultra-orthodoxe Mea Sjearim wijk van de stad, waar activisten voor tonnen verkiezingspamfletten op straat hadden gegooid.

Bevolkingsgroepen

De drie belangrijkste bevolkingsgroepen in de stad zijn de orthodoxe Joden, de seculiere Joden en de Palestijnen. De stem van de Palestijnen is vrij onbelangrijk, omdat de meesten de verkiezingen boycotten.

In Jeruzalem deed echter voor het eerst een Arabische partij mee, die wordt geleid door Ramadan Dabash. De sjeik van de al-Aqsamoskee, Akram Sabri, vaardigde echter samen met andere sjeiks een fatwa (religieus gebod) uit tegen deelname aan de verkiezingen.

In juni zei de PLO dat het tegen deelname was van Palestijnen in Oost-Jeruzalem aan de verkiezingen. Volgens de secretaris-generaal van de uitvoerende raad van de PLO, dr. Saeb Erekat, geeft de deelname aan de verkiezingen „legitimiteit aan de illegale bezetting.”

Tel Aviv

In Tel Aviv werd de 74-jarige burgemeester Ron Huldai voor de vijfde keer gekozen. Haifa krijgt een vrouwelijke burgemeester: Einat Kalisch Rotem. Zij wordt de eerste vrouw die een grote stad in Israël gaat leiden.

Israëliërs konden behalve voor de burgemeester ook een stem uitbrengen voor de gemeenteraad. De opkomst was met 55 procent van de stemgerechtigden hoger dan in 2013, toen iets meer dan de helft de moeite nam naar het stemlokaal te gaan.

WhatsApp Image 2018-10-30 at 13.00.21

Bij de verkiezingen deden zich weinig incidenten voor. Alleen in de druzenstad Majdal Shams op de Golan Hoogte kwam het tot ongeregeldheden, omdat pro-Syrische tegenstanders van de verkiezingen de ingangen naar de stemlokalen blokkeerden. De rellenpolitie moest de weg banen maken voor hen die wel wilden stemmen.

Beeld: Alfred Muller (boven) en politie Israël (onder).

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close