Leger Israël start ontmanteling Hezbollahtunnels

JERUZALEM – Het Israëlische leger is maandagavond begonnen met de verwoesting van tunnels die het sjiitische Hezbollahleger in Libanon naar Israël heeft gegraven.

Israël heeft de actie de naam ”Operatie Noordelijk Schild” gegeven. Het gebruik van de term ”operatie” betekent dat de werkzaamheden op zijn minst enkele weken zullen duren. De troepen in het grensgebied zijn bovendien versterkt en het leger houdt rekening met elke scenario.

Op het ogenblijk verwachten Israëlische defensiefunctionarissen geen escalatie. Maar het is de vraag hoe Hezbollah en hoe zijn patroon, Teheran, zullen reageren. Dat is zeker het geval als de werkzaamheden niet tot aan de Israëlische kant van de grens beperkt blijven.

Israël voert de werkzaamheden nu uit omdat het leger de technologie heeft om de tunnels op te sporen, de middelen heeft om ze onschadelijk te maken en omdat ze nog niet gereed zijn om door Hezbollah gebruikt te worden. Ook zijn de internationale omstandigheden op het ogenblik goed.

Brussel

Netanyahu bracht maandag een kort bezoek aan Brussel om met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, te spreken. Die was daar voor een NAVO-vergadering van ministers van Buitenlandse Zaken. Ze spraken over de dreiging van Iran en Hezbollah in Libanon en naar alle waarschijnlijkheid ook over Israëls plan om de tunnels onschadelijk te maken.

Netanyahu heeft mogelijk gesproken met Pompeo over een aanval op Hezbollahs geleide raketten, als de Libanese regering daar niet tegen optreedt. Deze raketten vormen een grote bedreiging voor Israël.

Bewoners in Noord- Israël hebben al lang gezegd dat ze ondergrondse werkzaamheden horen. Het leger heeft deze klachten echter onderzocht, maar het zegt niets te hebben gevonden. De woordvoerder van het leger zei dat de tunnels zich niet noodzakelijkerwijs op de plaats bevinden waar burgers geluiden hebben gehoord.

Uitbreiden

Het leger is de werkzaamheden begonnen in het Metula gebied en zal deze de komende weken uitbreiden naar andere delen van de grens met Libanon.

Hezbollah leider Hassan Nasrallah zei na de oorlog tussen Libanon en Israël in 2006 dat Hezbollah van plan is Galilea te bezetten. Hezbollah richtte zelfs de Radwan strijdmacht op om dit doel te bereiken. Het Israëlische leger begreep dat dit sjiitische leger ook gebruik wilde maken van tunnels.

Vijf jaar geleden concludeerde Israël dat Hezbollah pogingen ondernam tunnels onder de grens door te graven. Het leger richtte vervolgens een speciaal team op de tunnels op te sporen. In 2015 begon Israël ook met de aanleg van een speciale barrière aan de grens met Libanon.

Technologie

Israël ontwikkelde technologie om de tunnels te ontdekken. Aan de grens met Gaza heeft het meer dan tien tunnels van Hamas ontdekt en verwoest. De grond bij Gaza is echter zacht, terwijl deze aan de grens met Libanon hard is. Ook zijn de tunnels die Hezbollah bouwt volgens militaire deskundigen van goede kwaliteit.

Een andere zorg bij Israëlische defensiespecialisten is dat Hezbollah met hulp van Iran ondergrondse fabrieken aanlegt om wapens te produceren.

De tunnels in het noorden en andere dreigingen aan de noordgrens waren waarschijnlijk de reden dat Netanyahu en stafchef Gadi Eisenkot twee weken geleden tegen een operatie in de Gazastrook waren. Hamas had 500 projectielen op Israël afgeschoten nadat een Israëlische patrouille in Gaza was ontdekt.

De ontdekking van de tunnels bevestigt dat Iran vijandelijke bedoelingen heeft met Israël en zich voorbereidt op oorlog.

 

Beeld: IDF. Een Hezbollah-activist bekijkt een camera die door het Israëlische leger in de tunnel is geplaatst. Daaraan is een klein explosief  verbonden.

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking op de Westelijke Jordaanoever.

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close