Israëliërs vervroegd naar de stembus

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft woensdag een wet aangenomen om zichzelf te ontbinden. De wet maakt vervroegde verkiezingen op 9 april 2019 mogelijk.

D1112-138

Maandag werden coalitieleiders het eens om de verkiezingen van november 2019 naar april 2019 te verschuiven. De officiële reden is dat het moeilijk is wetten aan te nemen omdat de coalitie steunt op slechts 61 van de 120 Knessetleden. Maar de kans is ook groot dat de procureur-generaal, Avichai Mandelblit, dan nog niet heeft besloten of Netanyahu moet worden aangeklaagd wegens corruptie. Zolang een politicus nog niet is veroordeeld, hoeft hij niet af te treden.

Dinsdag riep Tzipi Livni van Hatnuah de leiders van centrum-linkse partijen op zich te verenigen om Netanyahu op 9 april te kunnen verslaan. Hatnuah maakt samen met de Arbeiderspartij deel uit van de Zionistische Unie. De Zionistische Unie is na Likud de grootste partij in de Knesset.

Rivaal

Maar de kans dat dat gebeurt lijkt niet groot. Een belangrijke rivaal van Netanyahu, de vroegere stafchef generaal Benny Gantz, heeft besloten een eigen partij op te richten. Volgens onbevestigde berichten in de Israëlische media zijn hij en de oud-minister van Defensie, Moshe Ya’alon, bereid samen te gaan. Ya’alon dacht er zelf ook over met een eigen partij te komen.

Het vroegere Knessetlid van Yisrael Beytenu, Orly Levy-Abecassis, heeft eveneens besloten een eigen partij te lanceren. Haar Gesher wil zich inspannen om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. Ook is het niet uitgesloten dat oud-premier en vroegere leider van de Arbeiderspartij, Ehud Barak, een comeback probeert te maken.

De polls

De polls tonen dat Netanyahu’s Likud weer de grootste partij gaat worden. Voor zijn supporters zijn de beschuldigingen van corruptie bewijs dat hij door „links”, de politie en de media ten onrechte wordt opgejaagd. Wie toch al tegen Netanyahu was, heeft alleen maar meer reden tegen hem te zijn.

De kans is groot dat Israël na de verkiezingen opnieuw een rechtse regering krijgt. Maar niets is zeker. Veel zal afhangen van wat de middenpartijen gaan doen. Gaan ze samenwerken? En zullen ze na 9 april met Likud in zee willen gaan of met de grootste centrum-linkse partij? Een probleem is dat centrum-links geen duidelijke oppositie heeft gevoerd of een duidelijk alternatief heeft geboden voor de denkbeelden van rechts.

Bee ld: GPO

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close