Verschuivingen in het politieke landschap

Het politieke landschap in Israël is volop in beweging. Bestaande blokken vallen uiteen en nieuwe partijen komen op. Likud blijft de meest populaire partij en de verwachting is dat premier Benjamin Netanyahu na 9 april opnieuw een regering gaat vormen.

Het eerste blok dat uiteen viel is ultra-rechts. Vorige week zaterdag kondigden de minister van Onderwijs, Naftali Bennett, en de minister van Justitie, Ayelet Shaked, aan uit de nationaal-religieuze Habayit HaYehudi (het Joodse Huis) te stappen. Habayit HaYehudi zelf al was een verzameling van partijen.

Nieuw Rechts

De twee richtten een nieuwe rechtse partij op, genaamd Nieuw Rechts. De partij hoopt rechtse seculiere stemmers aan te trekken, een groep die tot nu toe eigenlijk alleen terecht kon bij Likud. Bennett hoopt in de toekomst nog eens premier te worden. In die positie wil hij de Westelijke Jordaanoever annexeren, met uitzondering van de Palestijnse enclaves.

Dinsdag kondigde Avi Gabbay van de Arbeiderspartij aan dat hij de samenwerking stopt met Tzipi Livni van Hatnuah. Livni zou geprobeerd hebben te veel macht naar zichzelf toe te trekken ten koste van Gabbay. Livni verloor daarmee ook haar positie als oppositieleider.

Volgende stappen

De Arbeiderspartij en Hatnuah vormden sinds december 2014 de Zionistische Unie. Het is onduidelijk wat de volgende stappen van Livni zullen zijn. Haar Hatnuah kan als zelfstandige partij meedoen aan de verkiezingen in april, maar loopt het risico de kiesdrempel van 3,25 procent niet te halen.

Vier Knessetleden van Kulanu van Financiën minister Moshe Kachlon hebben hun partij vaarwel gezegd. De tien zetels tellende Kulanu staat officieel in het midden, maar bleek in de praktijk meer centrum-rechts. De partij won bij de laatste verkiezingen in 2015 tien zetels in de Knesset, nadat Kachlon verlaging van de torenhoge woonkosten in het vooruitzicht stelde. Nu er weinig van deze belofte is uitgekomen, schrompelt de partij ineen.

Grote vraag

De grote vraag is wat er gebeurt rond de vroegere legerleiders Benny Gantz en Moshe Ya’alon. Beiden hebben inmiddels eigen partijen opgericht. Uit opiniepeilingen blijkt dat Gantz na premier Benjamin Netanyahu de meest populaire leider is. De verwachting is echter dat zodra Gantz wat minder vaag wordt over zijn politieke denkbeelden, hij in populariteit gaat zakken.

Een andere onzekere factor is of procureur-generaal Avichai Mandelblit al voor de verkiezingen zal besluiten om premier en Likudleider Benjamin Netanyahu in staat van beschuldiging te stellen wegens corruptie. De verwachting is dat Mandelblit dat inderdaad zal doen. Volgens een vrijdag gepubliceerde poll in The Jerusalem Post vindt de meerderheid van de Israëliërs dat Netanyahu moet vertrekken als hij wordt vervolgd.

Druk

De premier zelf denkt er anders over. Volgens hem oefent „links” en „de media” druk uit op Mandelblit om hem aan te klagen. Netanyahu en zijn supporters zeggen dat een aanklacht op dit moment een inmenging in het democratische proces betekent. Volgens de wet mag Netanyahu aanblijven na een aanklacht, hoewel hij in het verleden zei dat premier Ehud Olmert weg moest nadat deze een beschuldiging aan de broek had.

De enige constante bij alle onzekerheid is dat de polls beloven dat Likud opnieuw de grootste partij gaat worden. Likud zal een coalitie aangaan met de rechtse en religieuze partijen en het bestaande beleid voortzetten.

Beeld © Alfred Muller 


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close