Waterproject bij Mitzpe Ramon geopend

Het Joods Nationaal Fonds Nederland en partnerorganisatie Keren Kayemet L’Israel (KKL-JNF) hebben dinsdag het koning Willem-Alexander Waterproject bij Mitzpe Ramon in de Negev woestijn geopend.

Het project bestaat uit een waterreservoir,  groenvoorziening, wijngaarden en olijfboomgaarden en een irrigatiesysteem.

Watertekort is een van de problemen waarmee Israël kampt. Bestaande waterbronnen gaan in kwaliteit achteruit door intensief gebruik.

Hergebruik

Hergebruik van gezuiverd rioolwater voor irrigatie is een van de manieren om het tekort te bestrijden. Het waterreservoir van Mitzpe Ramon gaat 100.000 kubieke meter gezuiverd water leveren. Dit water zal voorzien in een belangrijk deel van het irrigatiewater dat in de Negev nodig.

Het project moet helpen de landbouw in de woestijn verder te ontwikkelen. Het KKL-JNF maakt 34 hectare land gereed voor de bouw van boerderijen met wijngaarden. De landerijen zullen ook beschikbaar zijn voor recreatie.

De opening werd bijgewoond door de Nederlandse ambassadeur in Israël, Gilles Beschoor Plug, de voorzitter van het bestuur van KKL-JNF, Emily Levy-Schochat, lokale leiders en een delegatie van JNF Nederland.

Koninklijke familie

Prof. dr. Moshe Kon, de voorzitter van het JNF Nederland, wees erop dat het Joods Nationaal Fonds en de Nederlandse koninklijke familie al lang een relatie hebben. „Vanwege de belangstelling voor watermanagement van Zijne Majesteit, dachten we dat het juist was de nieuwe koning een waterproject aan te bieden in plaats van een bos.”

Op de website van het JNF Nederland staat dat het Koningin Wilhelmina Woud in 1970 werd opgericht, het Koningin Juliana Woud in 1974 en het Koningin Beatrix Woud in 1980. „Mede dankzij deze projecten ter ere van ons ­koningshuis heeft JNF Nederland een enorme bijdrage kunnen leveren aan de irrigatie en bebossing van Israel. Waar eerst woestijn was, is nu leven.”

Beeld: Van links naar rechts: de directeur van de plaatselijke raad van Mitzpe Ramon, Dor Dvash, de voorzitter van het JNF Nederland, prof. dr. Moshe Kon, de voorzitter van het bestuur van KKL-JNF, Emily Levy-Schochat, en de Nederlandse ambassadeur in Israël Gilles Beschoor Plug. Foto: KKL-JNF.

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close