Trumps strafmaatregel treft de meest kwetsbaren

Donderslagen klinken op de achtergrond. Boven de Judese woestijn, waarop Walid Nammour vanuit zijn kantoor zicht heeft, hangt een zware onweersbui. We zijn op de derde verdieping van het Augusta Victoria-ziekenhuis in de Arabische wijk A-Tur in Oost-Jeruzalem.

Nammour is naast ziekenhuisdirecteur ook secretaris van het netwerk van ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem. Elk aangesloten ziekenhuis heeft zijn specialisatie. Voor cardiologie moeten Palestijnen naar het ene ziekenhuis, voor oogheelkunde of gynaecologie naar het andere. „De zes centra vormen de ruggengraat van de Palestijnse gezondheidszorg”, zegt hij.

Het ziekenhuis werd ruim honderd jaar geleden opgericht door de Duitse keizerin Augusta Victoria. Het houdt zich tegenwoordig bezig met de behandeling van kanker- en nierpatiënten en telt 135 bedden. Verder huurt het ziekenhuis 160 hotelkamers in Jeruzalem, bedoeld voor patiënten die voor een dagbehandeling komen en hun begeleiders. Doorgaans zijn het patiënten die een chemotherapie volgen. Van de patiënten komt 91 procent uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De overigen wonen in Oost-Jeruzalem. Israëlische zorgverzekeraars betalen de behandeling van Palestijnse Jeruzalemmers.

Reisvergunningen

Vier personeelsleden houden zich bezig met de aanvraag van reisvergunningen voor patiënten en personeelsleden, want de Palestijnen op de Westoever en in de Gazastrook mogen niet zomaar naar Jeruzalem reizen. Nammour zegt dat in 2017 54 procent van de patiënten uit Gaza permissie kreeg naar Jeruzalem te komen en in 2018 62 procent. „In Gaza is er nauwelijks een mogelijkheid om voor kanker behandeld te worden. De 38 procent die niet mocht komen wacht doorgaans een vroegtijdige dood.”

De samenwerking met de Israëlische ziekenhuizen is uitstekend. Artsen in het Augusta Victoria ziekenhuis en in het Israëlische Hadassah ziekenhuis voeren overleg met elkaar over de behandelingen. Met het Rambam ziekenhuis in Haifa bestaat coördinatie op het gebied van bestraling en met het Assuta Medisch Centrum in Ashdod op het gebied van nierdialyse. „We zijn het met de Israëlische ziekenhuizen eens dat we maar één vijand hebben”, zegt hij. „Dat is ziekte.”

2019_03_14_0012

Inmiddels is er nog een vijand bijgekomen. Dat zijn de financiële problemen. Vorig jaar trok de Amerikaanse president Donald Trump de jaarlijkse subsidie van 25 miljoen dollar voor de zes ziekenhuizen in. Dat gebeurde in het kader van de strafmaatregelen die de Amerikaanse leider hanteert tegen de Palestijnse Autoriteit. Die beloont nog steeds terroristen en weigert enthousiasme te tonen over Trumps vredesplannen. Palestijnen verloren hun vertrouwen in de Amerikaanse president na zijn erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël zonder daarover overleg te plegen met de Palestijnen.

Vierde deel

De Amerikaanse subsidie betrof een vierde deel van het budget. De ziekenhuizen komen nu steeds verder in het rood te staan bij banken en leveranciers. „We zitten bijna aan het plafond. De Lutherse wereldfederatie helpt en er zijn plaatselijk sponsors. Maar dat is allemaal niet genoeg.”

„Trump zei: We geven het geld pas weer als de Palestijnse Autoriteit aan de onderhandelingstafel komt. Dit is inhumaan en onacceptabel. Het gezondheidssysteem kan in elkaar storten. Iedereen komt dan in grote problemen. Het zal niet alleen de Palestijnen treffen, maar ook de Israëliërs. De Israëlische ziekenhuizen zijn namelijk nu al overbelast.”

„Toen Trump de financiering stopzette, schreven Israëlische ziekenhuisdirecteuren een brief aan Trump. Wat hij doet is anti-Joods. Want het Judaïsme bevordert, net als de islam en het christendom, de zorg voor de zieken.”

Liever nieuws over Israël uit Israël zelf? #IsraelIngezoomd Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.

Beeld © Alfred Muller

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close