Voor ouders waren het zware weken

De ultra-orthodoxen hadden de afgelopen twee weken vakantie. Dat betekende na elf uur ’s morgens topdrukte in de bussen, in de trams, in de parken en in de kosjere restaurants. 

Drie, vier kinderwagens in de bus is heel gewoon. Bij elke kinderwagen horen niet alleen een vader en moeder, maar vaak de ook overige nakomelingen in uiteenlopende groottes. En dan gaan nog de koffertjes op wieltjes mee voor de logeerpartijen of de maaltijd voor de picknick. Op naar de dierentuin, het park, het museum, of de familie.

Al is er al lang geen plaats meer om te zitten in de bus, pa, ma of grote zus lichten de baby uit de kinderwagen om deze op de arm te houden. Kinderen hijsen zich omhoog aan de stangen tussen de stoelen en het plafond, want een beetje lichaamsbeweging hoort erbij. Passagiers schreeuwen tegen elkaar of tegen onzichtbaren door de mobiele telefoons om zich verstaanbaar te maken.

Motor

Het uitstappen is alleen mogelijk door je door de mensenmassa heen te wringen en door voortdurend te zeggen „mag ik er even langs” of „pardon” om de kans op ergernis te verkleinen.

Eindelijk bereik ik mijn bestemming. Als ik mijn buurman vraag waar hij is geweest vlak voordat hij op de motor stapt om zijn vrouw naar haar werk te brengen, zegt hij: „Bij het waterpark bij Holon. Daar heb je allerlei glijbanen. Daar hebben de kinderen echt van genoten. Maar het was druk, druk, druk. Mijn kinderen vinden het ook prachtig om bij mij een ritje achter op de motor te maken.”

Voor de ouders waren het zware weken. De meeste scholen zijn acht weken dicht. Rijke ouders kunnen hun kinderen een paar week naar de zomerschool sturen. Andere gezinnen gaan op vakantie in het buitenland. Wie geluk heeft werkt bij een bedrijf die iets organiseert voor de kinderen.

Kantoor

Sommigen nemen de kinderen mee naar kantoor. In het beste geval gaat het kind rustig achter het bureau zitten om te lezen of te kleuren. Achter de balie op het postkantoor hoort ook tot de mogelijkheden. Dit jaar heb ik op een persconferentie meegemaakt dat de spreker zijn zoontje had meegenomen. Beiden stonden achter het spreekgestoelte.

Volgende week is de pret weer uit. Op 1 september beginnen de scholen weer. Dat is altijd een hele happening. De politie is dan met man en macht op de been om zich rond de scholen op te stellen en om samen met vrijwilligers en de bewakers van de scholen alles in goede banen te leiden. De agenten geven ook richtlijnen mee: voorkom dat kinderen met vreemden praten en als ergens een verdacht voorwerp ligt, dan onmiddellijk alarm slaan.

Maar naar verwachting zoals elk jaar zal ook dit jaar het begin van het schooljaar ook weer vrij soepel verlopen. Voor de kinderen in de dorpen en steden rond de Gazastrook kan het echter spannend zijn om het huis te verlaten. Het gevaar blijft altijd bestaan dat er een projectiel in hun richtig suist en opeens het luchtalarm klinkt.

Beeld Alfred Muller

#Israelingezoomd nieuws en achtergronden uit Israël over Israël en omgeving.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close