Burgemeester Jeruzalem krijgt 60.000 Nederlandse bloembollen

De Jeruzalemse burgemeester Moshe Lion heeft donderdag 60.000 Nederlandse bloembollen ontvangen van een team van Christenen voor Israel (CvI). De gift is bedoeld als teken van solidariteit uit Nederland. 

Het was voor het eerst dat hij de dozen met tulpenbollen in ontvangst nam, want pas in december vorig jaar begon hij met zijn taak. Een delegatie van Christenen voor Israël (CvI) komt elk jaar in november naar Israël om de bollen uit te delen.

Lion vertelde dat hij had gehoord dat er een organisatie is die ieder jaar 25.000 tulpenbollen aan zijn stad doneert. „Het is ongelooflijk. Dat is een van de mooiste soorten bloemen. Toen ik dat hoorde, zei ik dat ik graag zou willen dat het er meer werden. Want met 25.000 bollen kun je niet de hele stad bedekken.”

Kleuriger

Het lukte CvI voldoende geld in te zamelen om het aantal bollen uit te breiden tot 60.000. Lion bedankte delegatieleider Johan van der Ham. „Dit maakt de stad kleuriger en mooier”, aldus de burgemeester, die aan Van der Ham een medaille van Jeruzalem overhandigde.

De ceremonie vond plaats in het Hineni centrum in Jeruzalem. Deze door Benjamin Philip geleide organisatie heeft een soepkeuken voor mensen met lage inkomens. Er zijn ook speciale programma’s voor terreurslachtoffers en jongeren in nood. CvI steunt zijn organisatie al jaren.

Na afloop van de ceremonie lieten gemeentewerkers de delegatie plekken zien waar de bollen de komende de grond in gaan. De gemeente zal een groot aantal in de buurt van de Montefioremolen planten. Wereldleiders die begin volgend jaar Israël bezoeken krijgen de bloemen te zien.

Teams

In totaal geeft CvI dit jaar 125.000 bollen aan Israël – 25.000 meer dan een jaar geleden. „Ik denk dat we volgend jaar naar 150.000 gaan’, zegt Van der Ham.

CvI trok dit jaar met twee teams van vier personen door het land. Het ene team richtte zich op het noorden en het andere op het zuiden. Ook de dorpen en steden in Judea en Samaria (ook wel de Westelijke Jordaanoever genoemd) werden bezocht.

Het is Van der Ham opgevallen dat de leiders van de plaatsen die ze ontvangen weer uitdelen in hun omgeving, zodat steeds meer Israëliërs van de steunbetuiging horen. „Het verhaal gaat verder. Een simpele activiteit als vindt weerklank in een groot gebied. Ze zien dat Europa niet is zoals ze denken dat het is.”

Beeld: V.l.n.r. Benjamin Philip, Johan van der Ham, en burgemeester Meshe Lion. Beeld: Alfred Muller

image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close