Coronacrisis slaat toe: Afrikaanse kerkleden trekken bij elkaar in huis

Het leek allemaal de goede kant op te gaan een paar weken geleden. De winkels en scholen gingen weer open, er zaten weer een paar koffiedrinkers op de terrasjes voor de cafés en sommigen gingen weer naar hun werk. Maar nu springt het aantal gevallen met Covid-19 met meer dan 250 per dag omhoog. Ook het aantal patiënten dat er ernstig aan toe is, is groeiende.

Net als in andere landen, blijkt de ene groep mensen kwetsbaarder dan de andere. In de Verenigde Staten was dat al opgevallen. Daar eiste het virus vooral slachtoffers onder Afro-Amerikanen. In Israël slaat het virus hard toe in de regio rond Tel Aviv.

Een van de meest kwetsbare groepen zijn asielzoekers. In Israël wonen ongeveer 37.000 Eritreeërs en Soedanezen. Ongeveer de helft woont in het zuiden van Tel Aviv.

Infiltranten

Israël heeft zich verplicht te onderzoeken of een asielzoeker in aanmerking kan komen voor een vluchtelingenstatus. Het heeft namelijk het vluchtelingenverdrag van 1951 ondertekend. Zo’n status zou hen residentierechten geven, met allerlei sociale rechten. Maar in de praktijk werd dit niet of nauwelijks gedaan. Rechtse Israëlische politici gebruiken voor de asielzoekers zelfs de vernederende term „infiltranten”. Ze gaan er a priori van uit dat ze komen om er economisch beter van te worden, alsof oorlog en wrede regimes niet bestaan.

Toegegeven, voor de bewoners van Zuid Tel Aviv, is de komst van de duizenden asielzoekers een last. Jammer dat Likoed regeringen de voorstellen hebben verworpen om asielzoekers over het land te verspreiden en ze werk te geven.

Positief is dat het ministerie van Gezondheid alle asielzoekers de kans geeft een coronatest te ondergaan. Wie besmet is, krijgt een medische behandeling, ongeacht of iemand legaal of illegaal in het land is. Wie in quarantaine moet en daarvoor niet thuis terecht kan, kan op kosten van de staat naar een coronahotel.

Shira Abbo is de zegsvrouw van de in Tel Aviv gevestigde organisatie ”Hotline voor vluchtelingen en migranten”. Ze vertelt dat sinds maart de coronavoorschriften van de overheid zijn vertaald, zodat iedereen ze kan begrijpen. Mensen hebben elkaar ook geholpen om eten te krijgen.

Depositiewet

Wat ook enorm geholpen heeft is dat het Hooggerechtshof besloot de „depositiewet” buiten werking te stellen. Die wet bepaalde dat werkgevers eenvijfde deel van wat asielzoekers verdienen, opzij moesten zetten. Ze zouden dat bedrag pas weer terugkrijgen bij vertrek. De gedachte erachter was dat asielzoekers daardoor sneller hun biezen zouden pakken.

Maar de hoogste rechter besloot in april dat de buitenlandse mannen en vrouwen al hun verdiende geld direct in handen krijgen. Doordat velen hun baan verloren, raakten asielzoekers in financiële nood en hadden ze hun geld hard nodig. „Die uitspraak van de rechter was een reddingsboei voor de gemeenschap”, zegt Abbo. „Maar de meest kwetsbare mensen waren degenen die geen baan hadden en dus ook geen geld om te sparen.”

Ds. Jeremiah Diaro zegt dat de diensten van zijn kerk in Zuid Tel Aviv die christenen uit Afrikaanse landen bezoeken, weer begonnen zijn. Voordat ze de kerkzaal betreden laten ze hun temperatuur opmeten. „We zijn nog geen gevallen van Covid-19 tegengekomen. Het is niet gemakkelijk. De meesten hebben geen gezondheidsverzekering. Velen zijn hun werk verloren. De meesten hebben hun huizen verlaten omdat ze de huren niet meer kunnen betalen. Ze zijn bij anderen ingetrokken.”

Archieffoto: asielzoekers in Tel Aviv. © Alfred Muller

Elke zaterdag in RD.nl: Israël Ingezoomd. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close