Op zoek naar familiegraven (foto van de week)

Foto van de week. Week 34-2020.

Avraham Havilio bezocht regelmatig de graven van zijn voorouders uit vroegere eeuwen.

Als kind kwam hij al twee twee keer per jaar op de eeuwenoude Joodse begraafplaats op de Olijfberg. Dat was met het Joodse paasfeest en het Joodse nieuwjaar. Zijn vader had een lange lijst met namen van vroegere familieleden en de plekken waar ze lagen begraven.

Zo kwam hij de naam tegen van Yehiel Havilio, die in 1265 werd begraven. Deze Yehiel was het eerste lid van zijn familie die uit Spanje wegtrok en in Jeruzalem terechtkwam. 

Waarom hij naar Palestina ging wist zijn verre nazaat niet zeker, maar een vermoeden had hij wel. Spaanse Joden werden namelijk gedwongen openbare discussies te voeren met rooms-katholieken, waarbij elke partij haar theologisch gelijk probeerde te halen. 

Wat de uitkomst van het dispuut ook was, het kwam er altijd op neer dat de Jood het land moest verlaten.

Zijn familie is een van de vele bewijzen dat er in de afgelopen 2000 jaar altijd Joden hebben gewoond in het land Israël. 

Avraham Havilio is inmiddels overleden.

Zijn zoon Yossi Havilio was in 2018 kandidaat bij de burgemeestersverkiezingen in Jeruzalem.  Hij is gemeenteraadslid en verantwoordelijk voor openbaar vervoer en verkeer in Jeruzalem.

> De geschiedenis van een Spaans-Joodse familie.

Elke donderdag een oude of nieuwe foto uit het fotoarchief van © Alfred Muller. De bovenste foto is op 25 juli 2002 gemaakt op de Olijfberg met de Olympus Trip 35 en de Agfa Vista 200 film. De onderste foto werd op 19 augustus 2004 met de Nikon D70 bij Havilio thuis gemaakt


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close