Israël sluit normalisatieverdragen met Golfstaten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is zondagavond naar de Verenigde Staten vertrokken om dinsdag in Washington normalisatieverdragen te tekenen met de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.

De ceremonie zal dinsdag plaatshebben bij de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis. Voor zijn vertrek kondigde Netanyahu een tweede lockdown aan in zijn land. Het aantal vastgestelde corona-infecties is opgelopen tot circa 4000 per dag.

Netanyahu zag vrijdag na protesten af van het plan met een particulier vliegtuig naar de VS te reizen om besmettingskansen te verkleinen. Zondagavond waren demonstranten op de been bij de luchthaven. Ze vinden dat Netanyahu niet voor vier dagen kan vertrekken als Israël door het coronavirus wordt geteisterd.

Handtekening

Van de zijde van de Emiraten zal minister van Buitenlandse Zaken Abdullah bin Zayed al-Nahyan het verdrag ondertekenen. Hij is de broer Mohammed bin Zayed, de kroonprins van Abu Dhabi. De Bahreinse minister van Buitenlandse Zaken, Abdullatif bin Rashid al-Zayani, zet de handtekening namens zijn land.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi sprak zaterdag met zijn Bahreinse ambtgenoot. Ashkenazi zei dat hij uitkijkt naar de verdieping en versterking van de relaties tussen beide landen. In de praktijk bestaan er al jaren contacten tussen Israël en de gematigde Golfstaten.

Pogingen van de Amerikanen om ook andere Golfstaten en Afrikaanse landen verdragen met Israël te laten ondertekenen, hebben tot dusver niets opgeleverd. Het sultanaat Oman verwelkomde het besluit van Bahrein echter wel. Het verklaarde te hopen dat de nieuwe strategische benadering een praktische stap zal naar vrede „gebaseerd op de beëindiging van de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat, met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.”

Radicale islam

Haim Tomer, oud-hoofd van de afdeling buitenlandse operaties van de inlichtingendienst Mossad, zegt dat de relaties tussen de Golfstaten en Israël zijn verbeterd door ongerustheid over een nucleair bewapend Iran en de radicale islam.

De Palestijnse kwestie heeft voor de Golfstaten geen topprioriteit meer. In het verleden stelden Arabische landen dat ze de relaties met Israël pas kunnen normaliseren als het Israëlische-Palestijnse conflict is opgelost.

De tweede Palestijnse opstand, die in 2000 uitbrak, de weigering van de Palestijnen vredesvoorstellen aan te nemen en de splitsing tussen de Palestijnse Autoriteit en Hamas hebben er volgens Tomer aan meegewerkt dat de Palestijnse kwestie minder belangrijk werd. „Ze waren geïnteresseerd in veiligheidsallianties met Israël.”

Beeld: President Donald J. Trump luistert naar de Amerikaanse ambassadeur in Israël, David M. Friedman, nadat hij de opening van relaties tussen Israël en Bahrein aankondigde. White House Photo / Tia Dufour.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close