Verkiezingen in Israël dit keer anders

JERUZALEM – Israël gaat op 23 maart voor de vierde keer in twee jaar naar de stembus. Maar de situatie is deze keer om drie redenen anders dan de vorige keren.

In de eerste plaats krijgt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu bij de komende verkiezingen te kampen met een tegenstander van rechts. Bij de vorige drie verkiezingscampagnes was de strijd tussen Netanyahu’s rechts-religieuze blok en het centrum-linkse blok van Benny Gantz.

De populaire Gideon Sa’ar is uit de Likud gestapt om zijn eigen partij, Nieuwe Hoop, op te richten. Hij is een geduchte tegenstander van Netanyahu en heeft gezegd niet met Netanyahu te zullen samenwerken. „Likud is veranderd en een instrument geworden om de persoonlijke belangen van zijn leider te dienen, inclusief zijn rechtszaak”, zei Sa’ar in december.

Polls

De polls laten zien dat Sa’ars Nieuwe Hoop niet zo populair is als Netanyahu’s Likud. Maar ze tonen ook dat Netanyahu’s rechts-religieuze blok mogelijk niet de meerderheid haalt van 61 van de 120 zetels in de Knesset die nodig zijn om een coalitie te vormen.

Nieuwe Hoop kan mogelijk wel een regering samenstellen met partijen die vinden dat de van corruptie verdachte Netanyahu het veld moet ruimen. Deze partijen vormen dan wel een bonte mengeling met uiteenlopende ideeën, zodat het de vraag is wat de koers en de levensduur van zo’n samenwerking zal zijn.

Van het centrum-linkse blok is niet veel meer over. Benny Gantz’ Blauw-Wit-partij beloofde namelijk bij de vorige drie verkiezingscampagnes dat hij Netanyahu zou vervangen. Zijn partij kreeg bij de verkiezingen ongeveer evenveel stemmen als Likud. Maar na de verkiezingen van maart 2020 besloot hij zijn belofte aan de kiezers te breken en toch met Netanyahu samen te werken. Hij achtte zijn gedraai gerechtvaardigd vanwege de coronacrisis.

Snor

Ook Amir Peretz van de Arbeidspartij liet de kiezers vallen. Hij schoor zelfs met veel vertoon zijn snor af, zodat het volk zijn lippen kon ‘lezen’: Hij zou niet met Netanyahu samenwerken. Na de verkiezingen werd hij minister van Economische Zaken. Zowel Blauw-Wit als de Arbeidspartij loopt het risico de kiesdrempel van 3,25 procent niet te halen.

In de tweede plaats hoopt Israël rond de verkiezingen licht te zien aan het einde van de coronatunnel. Netanyahu zal tijdens de verkiezingscampagne de kiezers voorhouden dat Israël het eerste land is dat Covid-19 te boven komt en dat dit aan niemand minder dan aan hemzelf te danken is. Hij zal de bevolking ook vertellen dat iedereen weer aan het werk kan.

Maar het is de vraag hoeveel van het herstel al in maart te zien zal zijn. De economie heeft door de zware lockdowns een enorme klap opgelopen. De 600.000 werklozen zijn niet zomaar weer aan de slag.

Wapenbezit

In de derde plaats probeert Netanyahu deze keer de Israëlische Arabieren voor zich te winnen. Hij maakt daarbij gebruik van twee ontwikkelingen. De eerste is de zogeheten Israëlisering: deze bevolkingsgroep wordt in toenemende mate door de Israëlische cultuur beïnvloed. De tweede is de diepe zorg onder de Arabieren over de schietpartijen in hun steden. Daar zijn wapenbezit en moorden namelijk schering en inslag. Netanyahu zou daar wat aan willen doen.

Netanyahu heeft bij de vorige verkiezingscampagnes altijd naar de Arabieren uitgehaald. Likuds mantra was bijvoorbeeld „Bibi of Tibi”. Hij stelde de parlementariër Ahmed Tibi in zijn smeercampagnes altijd voor als een gevaar voor het land. Tibi dient meer dan 20 jaar in de Knesset.

Peilingen voorspellen dat Likud mogelijk twee zetels uit de Arabische hoek krijgt. Dat laat zien hoe groot de manipulatiekracht van Netanyahu is. De andere partijen zullen er een zware dobber aan hebben hem aan de kant te krijgen.

Beeld: Gideon Sa’ar (r) diende in december zijn ontslag in als Likud-Knessetlid bij bij Knessetvoorzitter Yariv Levin. Hij stelt zich kandidaat voor het premierschap. Beeld: Gideon Sa’ar / Facebook.

Een versie van dit artikel stond ook in het Reformatorisch Dagblad.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close