Ben & Jerry’s in Israël: in de vuilnisbak of juist blijven kopen?

Ben & Jerry’s in de Amerikaanse staat Vermont verklaarde vorige week dat het de verkoop van ijs in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en de Joodse wijken in Oost-Jeruzalem zal staken. Het besluit heeft in Israël uiteenlopende reacties veroorzaakt. De een is woedend, de ander toont begrip.

De Israëlische minister van Economische Zaken, Orna Barbivai, liep voor de videocamera naar de koelkast, haalde daar een ijsbeker uit en wierp deze in de vuilnisbak. Haar collega, minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, deed juist een beroep op haar landgenoten Ben & Jerry’s te blijven kopen. Dat zei ze tijdens een bezoek aan de Israëlische licentiehouder in in mosjav Be’er Tuviya Zuid-Israël.

Onwettelijk

De directeur van Ben & Jerry’s Israël, Avi Zinger, peinst er niet over de verkoop aan bewoners aan de andere kant van de grens van voor 1967 te staken. Hij verzet zich al jaren tegen de druk van Ben & Jerry’s om dat te doen. Hij vindt het namelijk onjuist Joden in de nederzettingen te discrimineren en bovendien is dat onwettelijk.

Ben & Jerry’s Amerika is de houding van Zinger blijkbaar zat. „We hebben een langdurige samenwerking met onze licentiehouder, die Ben & Jerry’s ijs produceert in Israël en deze distribueert in de regio”, schrijft de ijsmaker in een persbericht onder de kop „Ben & Jerry’s zal de verkoop van ons ijs in de bezette Palestijnse Gebieden stoppen.” „We hebben eraan gewerkt om dat te veranderen en we hebben onze licentiehouder geïnformeerd dat we de licentieovereenkomst niet zullen verlengen wanneer deze afloopt aan het einde van volgend jaar.”

Groene lijn

Ben & Jerry’s zou wel door willen gaan met de verkoop van ijs in Israël binnen de groene lijn. Dit is volgens Israëlische persberichten onder druk van de eigenaar, Unilever. Maar het is onduidelijk hoe de Amerikaanse ijscofabrikant dat denkt te doen. Deze moet Israëliërs vinden die bereid zijn mee te werken. Bovendien is het de vraag of er straks nog voldoende klanten zijn voor dat merk.

Premier Naftali Bennett sprak van een typische „anti-Israël actie”. De minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, zei het besluit van Ben & Jerry’s zeer ernstig op te vatten. Israël zal volgens hem actie ondernemen tegen „elke boycot tegen zijn burgers”.

Begrip

Haaretz toonde echter begrip voor de Amerikaanse multinational. De krant schreef dat Israëliërs de gebieden binnen en buiten de grens van voor 1967 aan elkaar gelijk stellen. „Israëliërs mogen de bezetting dan zijn vergeten, de wereld is deze niet vergeten en zal eraan bijven herinneren.”

Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren in het komende anderhalf jaar. Gaat Ben & Jerry’s Israel gewoon door onder andere naam en andere verpakking? Zal de Amerikaanse tak toegeven aan de druk van Joden en evangelische christenen om van de boycot van de nederzettingen af te zien? Of zal Amerikaanse anti-boycot wetgeving het bedrijf tot andere gedachten bewegen? Of wordt Ben & Jerry’s Israël overgenomen door de grote ijsproducenten als Strauss of Osem? Het laatste woord zeker nog niet gesproken.


Om u aan te melden voor de nieuwsbrief, klik hier. Kernwoorden: Israël en omgeving, christelijk geloof, human interest en persoonlijk.


Beeld: CHUTTERSNAP / Unsplash.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close