Dispuut Israël en Libanon over zeegrens

Voor de Israëlische en Libanese kust zijn gasvelden ontdekt, die in deze dagen van energieschaarste meer dan ooit van waarde zijn. Het Griekse bedrijf Energean wil beginnen met de exploitatie van het Karishveld voor de kust van Israël, maar sjeik Hassan Nasrallah van de Libanese Hezbollah militie is daar woedend over.

Om te laten zien dat het hem menens is, stuurde Hezbollah op 2 juli drie drones in de richting van Karish. Israëls leger haalde ze uit de lucht met een F-16 en een korvet. Het veld ligt in het Israëlische gebied, maar Hezbollah verbiedt exploitatie zolang Israël en Libanon geen akkoord hebben gesloten over de zeegrens.

Vijanden

Israël en Libanon zijn te grote vijanden van elkaar om rechtstreeks te praten en daarom voeren ze indirect overleg. In 2020 verhardde Libanon zijn positie met de eis dat de grens verder naar het zuiden zou komen te liggen. Deze eis heeft dat land nu weer laten varen.

In juli is het overleg weer begonnen met de hulp van de Amerikaanse afgezant Amos Hochstein. Het akkoord dat (bijna) werd bereikt is dat Israël het Karishveld zou kunnen exploiteren en Libanon het Kanaveld. Een klein gedeelte van Kana ligt echter aan de Israëlische kant van de zeegrens en voor de exploitatie ervan zal Israël een vergoeding krijgen.

Ontwerpvoorstel

Israël en Libanon leken deze week een ontwerpvoorstel van Hochstein goed te keuren, maar Libanon kwam donderdag plotseling met nieuwe eisen. Details zijn niet bekend maar berichten in Israëlische media duiden erop dat Libanon niet wil dat een door Israël aangelegde lijn wordt erkend als internationale zeegrens. Israëls premier Yair Lapid heeft de eisen verworpen.

Nu zijn crises bij onderhandelingen niet ongewoon, ook niet als er al bijna een akkoord is bereikt. De ene partij kan namelijk altijd proberen er bij de andere partij nog wat uit te persen. Er is dan ook een kans dat beide partijen alsnog een akkoord bereiken.

Elk scenario

Maar dat hoeft uiteraard niet het geval te zijn. De minister van Defensie, Benny Gantz, heeft het leger opdracht gegeven voorbereid te zijn op elk scenario in het noorden van Israël. Het veiligheidskabinet heeft premier Yair Lapid, Benny Gantz en alternerend premier Naftali Bennett toestemming gegeven om beslissingen te nemen als er zich in de komende dagen een escalatie in het noorden voordoet. „Als Hezbollah probeert schade te berokkenen, zullen de militaire kosten voor Libanon en Hezbollah zeer hoog zijn”, zei Gantz op een herdenkingsceremonie ter gelegenheid van de Yom Kippoeroorlog.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Nasrallah aanstuurt op een confrontatie, gezien de deplorabele economische toestand waarin Israëls noorderbuur zich bevindt. Met een confrontatie zal Hezbollah dat land verder de afgrond in helpen. Maar helaas heeft deze fanatieke pro-Iraanse groep al vaak getoond dat de belangen van de Libanese bevolking voor hem geen prioriteit hebben.

Foto: Zoeken naar gas op de Middellandse Zee op het Noa gasveld voor de kust van Ashkelon. Wikipedia.

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad in de serie Israel Ingezoomd.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close