„Historisch akkoord” tussen Israël en Libanon over zeegrens

Israël en Libanon hebben gezegd een akkoord te zullen sluiten over een zeegrens die de vredige exploitatie van gasvelden in de oostzijde van de Middellandse Zee mogelijk maakt.

De overeenstemming werd met de hulp van de Amerikaanse bemiddelaar Amos Hochstein bereikt. Het kantoor van de Libanese president Michel Aoun verklaarde dinsdag dat het aan de voorwaarden van Libanon voldoet en „zijn rechten op natuurlijke schatten” waarborgt. De Libanese militie Hezbollah heeft gezegd zich bij de beslissing van de regering neer te leggen.

De Israëlische premier Yair Lapid zei eveneens dat het akkoord aan alle veiligheidseisen en economische eisen van Israël tegemoetkomt. Het gaat volgens hem om een „historische prestatie” die miljarden toevoegt aan de economie.

Beide landen waren het oneens over de afbakening van de maritieme zones. De afspraken bepalen dat Israël het Karish-gasveld kan exploiteren en Libanon het Kana-gasveld. Israël zal een vergoeding krijgen voor het deel van Kana dat in de Israëlische zone ligt.

Israël krijgt nu de mogelijkheid gas te winnen uit Karish zonder het risico te lopen dat het pro-Iraanse Libanese Hezbollahleger aanvalt. Het zwaar verpauperde Libanon krijgt nu de rust die het nodig heeft om investeringen aan te trekken en de economie te ontwikkelen.

De gasopbrengsten zijn bestemd voor binnenlands gebruik en voor export naar Europa. Het Griekse bedrijf Energean gaat het gas winnen voor Israël, en de Franse multinational TotalEnergies voor Libanon. Energean begint met het testen van leidingen en TotalEnergies gaat aan de slag zodra het akkoord is gesloten.

Het Israëlische kabinet moet woensdag het akkoord goedkeuren. Ook zal de regering het akkoord voorleggen aan het parlement, de Knesset. (*)

De Israëlische oppositieleider Benjamin Netanyahu heeft zijn afkeuring over het verdrag uitgesproken. Hij heeft zelf jarenlang geprobeerd een deal te bereiken, maar is daar niet in geslaagd. Rechtse organisaties hebben een petitie ingediend bij de rechtbank om het akkoord te verbieden.

Israël en Libanon zijn vijanden van elkaar en ze sluiten het akkoord met de Verenigde Staten. Het gaat niet om een vredesverdrag en evenmin is zeker of er andere economische deals zullen volgen.

Beide landen zijn het ook oneens over de grens op het land. De VN hebben daar in 2000 een demarcatielijn bepaald, die niet de status heeft van grens waarmee beide landen akkoord gaan.

Een vredesakkoord is nog ver weg. Libanon bevindt zich in de greep van het pro-Iraanse Hezbollahleger en daarmee bevindt dat land zich in de door Teheran geleide sjiitische as. Iran beschouwt Israël als een aartsvijand die moet verdwijnen.

(*) De regering heeft het akkoord inmiddels goedgekeurd.

Op de foto: de regering bijeen om de deal goed te keuren. GPO.

Dit artikel stond in het RD op woensdag 12 oktober.


image001.png

Jemima is een christelijke organisatie die zich richt op het verlenen van zorg aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking in Bethlehem. Maakt u dit mede mogelijk?

www.jemima.nl


avivlogo-klein1

Aviv Ministry in Tel Aviv helpt daklozen, drugs- en alcoholverslaafden en prostituees. Wij zorgen voor basisbehoeften. Ons voornaamste doel is om hen op het goede spoor te krijgen en te werken aan lichamelijk en geestelijk herstel in gebroken levens.

Aviv Ministry


House of Light logo

Kinder- en tienerwerk met Arabische en Joodse kinderen en tieners – helpen van gevangenen – bijstaan families in nood – werken aan verzoening tussen Joden en Arabieren.

houseoflight.net
holight@xs4all.nl


Ontvang de nieuwsbrief van Alfred Muller en klik hier klik hier. Politiek, geloof, en persoonlijk nieuws.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close