Stefan Zweig, De wereld van gisteren: herinneringen van een Europeaan.

Stefan Zweig, Wereld van gisteren.

Stefan Zweig. De wereld van gisteren: herinneringen van een Europeaan. Vertaald door Willem van Toorn. Amsterdam: De Arbeiderspers, serie Privé Domein nr. 168., 1990.

Ik heb een aantal boeken gelezen in de serie Privé Domein en deze boeken hebben me niet teleurgesteld.

Dit boek vond ik een van de meest interessante in deze serie. Stefan Zweig neemt de lezer mee op een boeiende reis door de geschiedenis. Het boek strekt zich uit van de periode van het begin van de twintigste eeuw tot het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij geeft aandacht aan politieke en maatschappelijke omwentelingen zoals hij die persoonlijk heeft beleefd. Ook zijn ontmoetingen met  schrijvers en artiesten en anderen zoals Sigmund Freud, komen aan bod.

Hij verwierp het nationalisme dat vele Europeanen aanhingen. Terecht, want deze ideologie heeft geleid tot groot bloedvergieten. Hij beschrijft onder meer in detail hoe de Eerste Wereldoorlog leidde tot de destructie van Oostenrijk.

Hij wilde over de grenzen van naties en etnische groepen heenkijken. De samenwerking zou pas werkelijkheid worden nadat Europa twee verwoestende en miljoenen mensenlevens verslindende oorlogen achter de rug had. Helaas heeft hij daar niets meer van gezien. Hij en zijn vrouw pleegden zelfmoord in 1942.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close