Gesprek met een Samaritaanse vrouw

“Wij vormen de kleinste sekte op de wereld”, zegt Salwa Kahen. “Om tot de Samaritaanse gemeenschap te behoren is iets unieks.”

De Berg Gerizim ligt ten zuiden van Nablus, een stad op de Westelijke Jordaanoever. Op deze berg bevindt zich het dorp van de Samaritanen. “In totaal zijn er nog maar 750 Samaritanen over”, zegt Salwa Kahen. “Hier wonen 330 Samaritanen. De rest woont in Holon.”

Holon is een plaats ten zuiden van Tel Aviv in Israël.

ALMU20100310_9983

Klein maar beroemd

Al vormen ze maar een kleine groep, ze zijn wel beroemd. Iemand die de Bijbel een beetje kent, heeft van ze gehoord. “Iedereen praat over ons”, zegt ze. “De Europeanen en Amerikanen, ze komen hier allemaal.”

“We waren eerst met miljoenen, maar nu hebben we nog maar honderd aan elke vinger”, zegt ze. “We zijn zo klein geworden door oorlog en conflict. We wonen namelijk in een gebied dat altijd in brand staat. Elke heerser hier vocht tegen de Samaritanen.”

De Samaritanen hebben zowel Israëlische als Palestijnse identiteitskaarten. Ze kunnen zich dus vrij in Israël en in de Palestijnse gebieden bewegen. Ze kunnen ook als ze naar het buitenland reizen, gebruik maken van zowel luchthaven Ben Goerion als van de luchthaven in Amman.

ALMU20100310_9959 Hans in het dorp van de Samaritanen

Engelse literatuur

Salwa is studente Engelse literatuur aan de An-Najah universiteit in Nablus. Ze wil geen lerares worden, maar toeristengids of haar vader helpen in het museum. Ze wil graag trouwen met een man uit de Samaritaanse gemeenschap. Van de berg Gerizim of uit Holon. Samaritaanse vrouwen moeten met mannen uit de gemeenschap trouwen, maar mannen hebben meer keus.

“De mannen kunnen ook een meisje van buiten de gemeenschap brengen. Er zijn al 35 meisjes die van elders komen. Mannen kunnen een moslima, christen, of Jodin trouwen. Het geeft allemaal niet. Maar ze moeten zich wel bij de gemeenschap aansluiten. We hebben hier moslimvrouwen uit Turkije die hier kinderen hebben gekregen.”

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close