Filistijnse tempel in Gath blootgelegd

TEL TSAFIT – Een internationaal archeologisch team heeft deze maand een Filistijnse tempel blootgelegd in Tel Tsafit. Deze heuvel in het kustgebied tussen Jeruzalem en Ashkelon is volgens archeologen waarschijnlijk de oude Filistijnse stad Gath. Daar woonde een beruchte kampvechter, de reus Goliath.

„In het centrum van de tempel bevonden zich twee grote pilaren, die 2 meter van elkaar afstonden”, zegt prof. Aren Maeir van de universiteit Bar Ilan, nabij Tel Aviv, die leiding gaf aan de opgravingen. „Dit herinnert ons aan de geschiedenis van Simson.” De Bijbel meldt dat Simson door de Filistijnen werd mee­genomen naar Gaza en daar een tempel verwoestte door tegen twee steunpilaren te duwen.

Maeir zegt niet dat hij de tempel gevonden heeft die in de Bijbel wordt genoemd, maar wel dat de geschiedenis een rea­listisch beeld geeft van hoe een tempel eruit gezien kan hebben. „De schrijver had een echte tempel in gedachten.”

Afmeting

De blootgelegde tempel had een afmeting van 4 bij 5 of 6 meter en dateert uit de tiende eeuw voor Christus, de tijd van koning David. Waarschijnlijk ging het niet om de belangrijkste tempel, omdat de ontdekking is gedaan aan de rand van het toenmalige Gath. De stad had volgens Maeir een oppervlak van 45 tot 50 hectare. In de tempel werden ook cultische voorwerpen gevonden. „De tempel raakte buiten gebruik en er is later bovenop gebouwd”, zegt Maeir. „Hij is daarom slecht bewaard gebleven.”

Het team ontdekte ook sporen van een krachtige aardbeving, die zich voordeed in de achtste eeuw voor Christus en die de profeet Amos (1:1) vermoedelijk noemt. Verder zijn er bij de opgravingen aanwijzingen gevonden voor de vernietiging van Gath door de Syrische koning Hazaël rond 830 voor Christus. Daarover wordt gesproken in 2 Koningen 12:18.

Dit artikel stond ook in het Reformatorisch Dagblad.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close