Bouwen in Judea en Samaria

SHILO/HAR BRACHA/ARIËL –Morgen loopt namelijk de bouwstop af waartoe de Israëlische regering van Benjamin Netanyahu tien maanden geleden besloot. De inwoners van de Joodse nederzettingen zijn er klaar voor om de werkzaamheden weer op te pakken.

In de 150 nederzettingen in de wat zij gewoonlijk Judea en Samaria noemen wonen al 300.000 Israëli’s. Daar zijn de 200.000 Israëli’s in Oost-Jeruzalem niet bijgerekend. De bewoners zeggen nieuwe huizen nodig te hebben voor de nieuwe generatie.

Het Israëlische leger nam deze gebieden in de Zesdaagse Oorlog van 1967 in, waarna Israël van mening was dat de gebieden omstreden waren. Israëlische politici hebben gezegd bereid te zijn zich uit delen ervan terug te trekken in het kader van een vredesregeling. Palestijnen willen op de hele Westoever de staat Palestina oprichten. Ze tekenen bezwaar aan tegen het zich steeds verdere uitbreiding van nederzettingen en het verlies van land. Maar Israëli’s in de nederzettingen zeggen dikwijls dat er gekeken moet worden naar alternatieven voor de tweestatenoplossing.

Israël Medad, bewoner van de nederzetting Shilo en zegsman van de raad van nederzettingen in Samaria, is graag bereid een paar alternatieven op te sommen. Palestijnen kunnen wat hem betreft kiezen uit verschillende opties. Dat zijn het Israëlische staatsburgerschap, de verwerving van de status van permanent ingezetene (net zoals 200.000 Joden die in Israël wonen maar staatsburger blijven van een ander land), leven in autonome gebieden of doorgaan als “niet-zionistische Palestijnen, die in permanent conflict met Israël leven.”

Medad betoogt dat voor een groot bord op een hoog punt in Shilo waarop de bouw wordt aangekondigd van “vijf kamerwoningen met sabbat lift”. Er staat bij dat de bouw onmiddellijk na de afloop van de bevriezing begint. Voor deze twaalf huizen is de planning al klaar. De grondwerkzaamheden voor 36 andere zijn al verricht.

Medad
Medad

Achttien huizen zijn al in aanbouw. Deze vielen niet onder de bouwstop omdat er al een begin mee was gemaakt toen de regering de bevriezing op de nederzettingen aankondigde. De huizen gaan voor ongeveer 120.000 dollar van de hand – aanzienlijk minder dan de huizen in de Israëlische steden binnen de groene lijn.

In Shilo wonen 300 gezinnen. Tot het Shilo blok – een cluster van nederzettingen in de Binyamin regio – behoren tien gemeenschappen: zes nederzettingen en vier illegale “buitenposten”. Risicoloos is het leven hier niet. Acht inwoners van Shilo hebben hun leven verloren bij aanslagen – een volwassene en acht minderjarigen.

Tabernakel
Shilo is bekend om de archeologische opgravingen. De tabernakel moet hier een paar honderd jaar gestaan hebben. Over de precieze locatie van het heiligdom doen verschillende theorieën de ronde, maar een ervan plaatst het aan de noordzijde van de tel (archeologische heuvel). Daar bevindt zich een stuk land dat uitgehouwen is in rots en precies dezelfde afmetingen heeft als de tabernakel. De synagoge van Shilo is in de vorm van de tabernakel gebouwd.

Samaria en Judea vormen de gebieden waar de Bijbelse geschiedenis werd geschreven. Dit gebied mag volgens vele nationaal-religieuzen nooit aan een Palestijnse staat worden overgedragen.

Daar zijn ook veiligheidsredenen voor. Medad is ervan overtuigd dat er Qassam-raketten op Israëlische steden zullen vallen als alleen de Palestijnen het in Samaria voor het zeggen zullen krijgen. Het zal deze gebieden net zo vergaan als de Gazastrook. “Binnen een half jaar zal de macht worden overgenomen door Hamas. Zij zullen het met gemak overnemen omdat zij daarvoor de motivatie hebben.”

Kogelvrij glas
Wij (een groep journalisten) vervolgen onze tour in de bus met kogelvrij glas. Op de berg Gerizim ligt de nederzetting Har Bracha (‘heuvel van de zegen’). Nir Lavi plantte hier in 1998 een wijngaard, waarmee hij nu in staat is onder het label ‘Berg van de Zegen’ Cabernet Sauvignon en Merlot wijnen te produceren. Van een internationale boycot van producten uit de Joodse nederzettingen heeft de wijnbouwer geen last. Hij kan de flessen gemakkelijk kwijt aan de christelijke pelgrims die Israël steunen en de nederzettingen bezoeken.

Hij vertelt dat hij zaken doet met Palestijnen in de landbouw en bouw. De gewone Palestijn wil volgens hem net als hij een gewoon leven. Het idee dat er geen nederzetting en in Judea en Samaria meer zouden zijn in het kader van een Israëlisch-Palestijnse vredesregeling noemt hij “fictief en onrealistisch”. Als Israëli’s zouden zeggen dat er in Israël geen Arabische bedoeïenen mogen wonen, wat zou de wereld dan zeggen? Hij verlangt van de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat hij de nederzettingen op zijn plaats houdt. Hij is bereid Palestijnse documentatiepapieren te accepteren, als de nederzetting zelf maar onder de Israëlische wetgeving blijft.

Hij ontkent niet dat er spanningen zijn. Vier keer is er brand gesticht en er zijn verschillende bomen verloren gegaan. “Ik heb aan Arabische hoofden van het naburige dorpje Burin gevraagd te komen spreken, maar we hebben elkaar nog niet ontmoet.”

Ariël
Op 14 kilometer ten zuidwesten van Har Bracha ligt de grote nederzetting Ariël, die in 1978 werd opgericht. De stad is zes kilometer lang en twee kilometer breed. Des te verder we naar het oosten rijden, des te nieuwer zijn de huizen. Aan de uiterste oostzijde bevindt zich een universitair centrum met meer dan 10.000 studenten, waaronder enkele honderden Israëlische Arabieren. Verder heeft de stad inmiddels sporthallen en een cultureel centrum. Het cultureel centrum kwam onlangs in het nieuws, omdat een aantal Israëlische artiesten zeiden dat ze het centrum zouden gaan boycotten omdat ze het niet met de nederzettingen politiek eens zijn.

In Ariël wonen vandaag 18.000 mensen, de studenten niet meegerekend. Veertig procent van hen zijn immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie. De stad zou zich graag drastisch uitbreiden, maar sinds de komst van de tweede regering van Jitschak Rabin in 1992 zijn vrijwel alle plannen bevroren. Per jaar worden sindsdien zo’n 20 tot 25 wooneenheden bijgebouwd. In de afgelopen tien maanden heeft de constructie helemaal stilgelegen.

Dat geldt ook voor de bouw van nieuwe fabrieken. Aan de westzijde van Ariël bevinden zich twee industriële zones. In deze twee centra werken behalve inwoners van Ariël ook 5000 Palestijnen uit de omliggende Arabische dorpen.

Maar wat het gemeentebestuur betreft zal de bouwstop niet lang meer duren. Er zijn onmiddellijke plannen voor de bouw van 200 eenheden, die nog niet door de overheid zijn goedgekeurd. Prioriteit zijn de huizen voor bewoners uit Netzarim, een Joodse nederzetting in de Gazastrook die in 2005 werd opgeheven. Chen Kedem van het gemeentebestuur zegt: “Het bouwcomité is al bij elkaar geweest om nieuwe bouwplannen te bespreken.”

Arial, gemeentehuis
Arial, gemeentehuis

‘Geen bouw op grote schaal’
ARIËL – Het einde van de bouwstop zondag betekent niet dat de bewoners van de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria op grote schaal huizen zullen bouwen. De regering is namelijk verplicht in de grote steden aanbestedingen te publiceren en aannemers daarop te laten reageren.

Dat zei Dani Dayan, de voorzitter van Yesha (de Raad van Joodse Nederzettingen in Judea en Samaria) deze week tijdens een ontmoeting met de pers in het Ariël universiteitscentrum. “Verwacht niet dat er de komende dagen, weken maanden of jaar iets buitengewoons zal gebeuren. Helaas zullen we geen duizenden nieuwe wooneenheden in Judea en Samaria zien. Niet omdat we dat niet willen, maar het is onmogelijk.”

Nu de bouwstop is opgeheven, zullen de bewoners van de nederzettingen zich inspannen voor vergunningen en aanbestedingen. “Ik geloof dat we genoeg support hebben na de verkiezingen van 2009 om in elk geval ten dele te slagen. Voorlopig zullen alleen de mensen die al bouwvergunningen hadden kunnen bouwen.”

De uit 2003 daterende ‘routebeschrijving naar vrede’, een vredesplan van het Kwartet dat Israël accepteerde, bepaalt dat Israël de nederzettingen niet verder uit mag breiden, ook niet voor de zogeheten “natuurlijke groei”. Maar Dayan gelooft niet dat Israël verplicht is zich daaraan te houden. Palestijnen hebben zich niet gehouden aan de voorwaarden die hen werden gesteld, zoals het ontmantelen van terreurbewegingen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza.

Teleurgesteld
Yesha raakte twee keer teleurgesteld in de regering Netanyahu. De eerste keer was in juni vorig jaar toen de premier op de Bar Ilan Universiteit een toespraak hield waarin hij zich uitsprak voor de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël. De tweede tegenvaller kwam toen de regering in november vorig jaar besloot tot een bouwstop van tien maanden in de nederzettingen.

Een formele verlenging van de bouwstop na 26 september is volgens Dayan onmogelijk. Netanyahu heeft daarvoor geen meerderheid in het kabinet. In de afgelopen weken heeft Yesha een campagne gehouden onder de slogan “een woord is een woord”.  “We hebben de ministers – met uitzondering van die van de Arbeiderspartij – eraan herinnerd dat ze beloofden dat de bouwstop een eenmalig iets zou zijn dat niet verlengd zou worden”.

Hij was dan ook verbaasd te zien dat de regering Obama Netanyahu probeerde over te halen de bouwstop te verlengen. “Ik geloof dat dat politiek gezien niet wijs was. Het toont dat als je een inlichtingendienst hebt met de beste begroting van de wereld je toch grote fouten kan maken. Als er niet naar Obama’s advies wordt geluisterd, verliest de president weer een paar punten voor zijn prestige dat toch al dalende is.”

De voorzitter van Yesha gelooft dat de Verenigde Staten dankbaar moet zijn als Netanyahu Obama’s advies naast zich neer zou leggen om de bouwstop te verlengen. “Als Netanyahu een poging doet de bouwstop te verlengen, zal zijn regering niet meer dan een paar maanden of weken duren. Netanyahu heeft zijn beperkingen. De Joodse Huis heeft al gezegd dat het de coalitie zal verlaten. Dat lijkt niet dramatisch, maar in Israël is het zo dat als de ideologische factor eruit gaat er een proces begint dat niet meer kan worden gestopt.

Als hij de bouwstop verlengt, betekent dat dat zijn coalitie uit elkaar valt. Dan komen er nieuwe verkiezingen in 2011. dat betekent voorlopig geen onderhandelingen.”

One Comment

Add yours →

 1. De bouwstop is niet de essentie van de onderhandelingen.

  Wat geldt zijn de internationale Oslo-akkoorden. Daarin is afgesproken dat:
  – definitieve grenzen in onderhandelingen worden bepaald.
  – welke gebieden tot die tijd door Israel en welke door de Palestijnen bestuurd worden.

  Oslo betekende ‘land voor vrede’, volgens VN resolutie 242.

  Daardoor leeft 99% van de Palestijnen (Gaza 100%, Westbank 98%) onder zelfbestuur.

  De Palestijnen hebben zich daartegen verplicht:
  * beeindigen van alle geweld.
  * de vreedzame oplossing communiceren naar de bevolking.
  Dus in plaats van over een bouwstop te beginnen – die niet is opgenomen in de Oslo-akkoorden – is een betere vraag wanneer de Palestijnen eindelijk eens hun verplichtingen gaan uitvoeren.

  Het zal toch iedereen duidelijk zijn dat echte vrede moeilijk te bereiken is zolang Palestijnen die zich tegen terreur verklaren als ‘collaborator’ worden afgemaakt en zolang terroristen de rolmodellen blijven in de Palestijnse maatschappij, ook bijvoorbeeld op de officiele TV.

Reacties zijn gesloten.