Westoever opgesplitst in verschillende gebieden

Het ene deel van de Westelijke Jordaanoever (Judea en Samaria) is het andere deel niet. Het gebied is namelijk in verschillende deelgebieden opgesplitst.

Nederlanders vinden het soms moeilijk te begrijpen wat de verschillen zijn. Daarom zet ik hier op een rijtje welke gebieden er zijn op de 5640 vierkante kilometer tellende Westoever.

Gebieden

De A-gebieden (18 procent van de Westoever) staan onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit. De Palestijnen zijn zelf verantwoordelijk voor de burgerlijke zaken en zaken betreffende veiligheid. De grote Palestijnse steden vormen de A-gebieden. De veiligheid is er de laatste jaren sterk verbeterd. Toch valt het Israëlische leger deze gebieden ’s nachts soms binnen om arrestaties te verrichten.

De B-gebieden (21 procent) staan onder Palestijns burgerlijk bestuur en onder Israëlisch veiligheidsbestuur. Dat betekent dat de Palestijnen in deze gebieden verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld onderwijs, het ophalen van huisvuil, maar dat Israëlische legerjeeps op de straten patrouilleren. Vele kleine Palestijnse dorpen liggen in de B-gebieden.

De C-gebieden (61 procent) staan onder Israëlische burgerlijke en militaire controle. In deze gebieden liggen bijvoorbeeld de Joodse nederzettingen.

ALMU20100921_1833 Samaria nederzettingen
Een nederzetting in Samaria (het noordelijk deel van de Westelijke Jordaanoever) Beeld © Alfred Muller

De A-, B-, en C-gebieden zijn niet keurig van elkaar geschieden met rechte lijnen. Ze lopen door elkaar heen. De A-gebieden zijn van elkaar gescheiden door C-gebieden en legerposten.

Israël en de PLO werden het eens over de verdeling in het Tweede Oslo Akkoord van 1995, dat voorzag in Palestijnse autonomie. Palestijnen verwachtten echter, dat de A-gebieden zich zouden uitbreiden.

Toestemming

Joodse Israëli’s mogen niet in de A-gebieden komen. Als ze er toch heen willen, moeten ze toestemming vragen. Ze moeten een verklaring ondertekenen waarin staat dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor de risico’s.

Het leger stelde het formulier enkele dagen na het uitbreken van de Tweede Intifada in 2000 op. Dat was het een zeer gewelddadige tijd. Het is te begrijpen dat de militairen geen burgers in de A-gebieden wilden. Nu echter is het formulier in verband met de sterk verbeterde veiligheid overbodig.

Israëli’s kunnen dus niet naar de Palestijnse steden. Palestijnen kunnen niet naar Israël. Als ze elkaar toch willen ontmoeten hebben ze de kans dat te doen in de B-gebieden. Contacten blijven bestaan: sommigen weigeren vijanden te zijn.

3. Kaart van de Westoever, met de diverse gebieden. Bron: The humanitarian news and analysis service, IRIN.
3. Kaart van de Westoever, met de diverse gebieden. Bron: The humanitarian news and analysis service, IRIN.
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close