Bloembollen voor Jeruzalem

Hineni directeur Benjamin Philip geeft uitleg. V.l.n.r. Benjamin Philip, Henriëtte Heuvelman, Nir Barkat en ds. Jaap de Vreugd. Foto: Yulia Mestechkin

 JERUZALEM – Burgemeester Nir Barkat van Jeruzalem heeft donderdagmiddag Nederlandse christenen bedankt voor de tulpenbollen die de stichting Christenen voor Israël aan zijn stad doneert. Dat deed tijdens een ontmoeting met een delegatie van Cvi in het Hineni centrum in Jeruzalem, dat de ceremonie organiseerde.

“Elke Jeruzalemmer weet dat dit een symbool is van liefde van het Nederlandse volk aan de inwoners in Jeruzalem”, aldus Barkat. “Dit symbool is van grote betekenis voor ons. We zien in de afgelopen twee jaar een groei in toerisme en culturele activiteiten in de stad. Er gebeurt iets moois in de stad. De tulpen vullen de schoonheid van de stad aan.”

Locoburgemeester Naomi Tsur van stadsplanning en milieuzorg zei dat de bollen gepland zullen worden in verkeerseilanden en op andere plaatsen waar iedereen ze kan zien. Ze zal het departement voor tuinen vragen de bollen ook te planten rond de bomen in de Jaffa Straat. Door deze lange winkelstraat in het centrum van Jeruzalem moet in april de tram gaan rijden. “Ik geloof dat Israël en Nederland veel met elkaar gemeen hebben. We zijn beide dichtbevolkte landen zijn. Israël kan veel leren van Nederland leren over milieuzorg en bescherming van de beperkte ruimte.”

Delegatieleider Henriëtte Heuvelman-Beelaerts van Blokland vertelde dat CvI dit jaar voor de dertiende jaar de keer bloembollen verspreid. Het gaat om 130.000 rode, witte, gele en vooral oranje tulpenbollen. De stad Jeruzalem krijgt 40.000 bollen en de rest gaat naar andere steden en dorpen in Israël. CvI koopt de bollen via groothandel C.S. Weijers en Zonen B.V., die zorgt voor verscheping naar de haven Asdod.

“De mensen zeggen: ‘Het is prachtig dat je tulpen komt brengen, maar het hart dat erachter zit is veel belangrijker’”, zegt ze. “Dat het de mensen erg veel doet blijkt uit de reacties die we krijgen.”

Maandag ontmoet de delegatie 30 burgemeesters in Efrat die eerder dit jaar een bezoek naar Nederland zouden brengen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weigerde in september deze burgemeesters te ontvangen omdat er zich onder hen ook burgemeesters uit Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever bevonden.

“Ze kwamen net op de dag bij elkaar dat we naar Judea en Samaria zouden gaan”, zegt Heuvelman-Beelaerts van Blokland. “Dat is een samenloop die je niet kan organiseren. Ik mag hen even toespreken. Dan kan ik zeggen dat we het erg naar vonden dat ze niet in Nederland waren en ze een hart onder de riem steken. Er zijn ook mensen die ze wel graag ontmoeten.”

Na afloop van de ceremonie gaf Hineni directeur Benjamin Philip de burgemeester en delegatieleden een rondleiding door de Anne Frank tentoonstelling die in zijn centrum te zien is. Barkat toonde zich daarbij diep onder de indruk, omdat 30 familileden in Nederland zijn omgekomen.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close