Brandstichting in Jeruzalemse Alliantiekerk

JERUZALEM – De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag op de benedenverdieping in de Jeruzalemse Alliantiekerk woedde, blijkt te zijn aangestoken. Dat heeft het hoofd van een onder­zoeksteam gisteren tegenover directeur Roger Elbel van de CMA (Christian and Missionary Alliance) bevestigd.

Elbel heeft een officiële aanklacht ingediend bij het politiebureau wegens brandstichting in de Alliantiekerk aan de Profetenstraat in West-Jeruzalem. Twee kamers op de benedenverdieping van de kerk werden in de nacht van donderdag op vrijdag rond 1.00 uur door brand verwoest. Andere vertrekken in het gebouw liepen zware water- en rookschade op. 

De tien toeristen die zich in het gebouw bevonden, moesten wegens het inademen van rook naar de eerste hulp van het ziekenhuis naast de kerk. Na vier uur konden ze weer naar huis. In het gebouw bevindt zich niet alleen een kerk, maar zijn ook logeerkamers en kantoren gehuisvest. 

Moedwillig

Een team van zeven personen van politie en brandweer keerde gisterochtend terug naar het gebouw voor verder onderzoek. “Het hoofd van een groep van zeven onderzoekers van politie en brandweer nam me apart en zei dat het een moedwillige aanval van buitenaf betrof”, aldus Roger Elbel. “Hij zei dat ik naar het politiebureau moest gaan aangifte moest doen omdat iemand ons eigendom heeft aangevallen.” 

Woordvoerder Shmuel Ben-Ruby van de politie in Jeruzalem zei aanvankelijk dat uit vooronderzoek niet kon worden geconcludeerd dat de brand was aangestoken. 

Elbel zegt dat in de kamer waar de hevigste brand woedde niemand aanwezig was omdat daar renovaties waren uitgevoerd. De elektriciteit in de ruimte was afgesloten en er bevonden zich geen brandbare materialen. 

Mensen in het gebouw zagen de automatische lichten een paar keer aangaan, maar er werden geen personen waargenomen. Een buurman hoorde een knal en zag vlammen uit het gebouw slaan. In de kozijnen bevonden zich nog geen ruiten, maar wel anti-inbraaktralies. Om het gebouw staat er een omheining, maar het is in het verleden dikwijls gebleken dat mensen daaroverheen kunnen klimmen. 

In het gebouw was tot afgelopen zomer ook het Israël College van de Bijbel gevestigd. In de kapel komen Koreaanse, Filipijnse en Nigeriaanse gemeenten samen. Af en toe maken ook toeristengroepen en Arabische of Hebreeuwssprekende groepen gebruik van de kerk. 

Verzekering

De verzekering zal de schade vergoeden. Het was nog niet bekend hoe hoog het schadebedrag was. Elbel verwacht dat deze week een begin kan worden gemaakt met het opruimen van de chaos en herstel van de beschadigingen. 

Het gebouw bevindt zich aan de zuidzijde van de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim. Zaterdagmiddag hielden ultraorthodoxe Joden een demonstratie in de buurt van de kerk. 

De CMA begon zijn werkzaamheden in Palestina in 1890. In 1907 werd een begin gemaakt met het werk vanuit het gebouw aan de Profetenstraat in Jeruzalem. 

Eerdere branden
In oktober 2007 brak 700 meter verderop op drie verschillende plaatsen brand uit in een baptistenkerk. Op dezelfde plek legde een brand in 1982 de baptistenkerk volledig in de as. 

De internationale christelijke ambassade in Jeruzalem veroordeelde de brandstichting in een verklaring. “We dringen er bij de autoriteiten op aan de zaak te onderzoeken en de verantwoordelijken te vervolgen.”

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close