Topjaar toerisme

Fotootje maken bij de St.-Petrus in Gallicantu.

Minister Stas Misezhnikov kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar. Nog niet eerder heeft Israël wat toerisme betreft zo’n goed jaar gehad.

“Hoewel de exacte cijfers pas in januari bekend worden, kunnen we nu al zeggen dat dit jaar met bijna 3,5 miljoen bezoekers een recordjaar was voor inkomend toerisme”, aldus de minister van Toerisme.

De meeste toeristen kwamen dit jaar uit de Verenigde Staten. Daarna volgde Rusland. Dat Russen geen visum meer hoeven aan te vragen voordat ze Israël bezoeken heeft het toerisme uit dat land sterk gestimuleerd. Andere landen die het goed deden waren Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Katholiek

Meer dan tweederde deel (69 procent) van de toeristen waren christenen. En van de christenen was meer dan de helft katholiek. Van de overige toeristen was 23 procent Joods.

Meer dan de helft van de toeristen (53 procent) bezocht het heilige land voor de eerste keer. Van de toeristen zei 38 procent dat het belangrijkste doel pelgrimage was. Vijftien procent kwam op vakantie en dertien procent zei het land te willen bekijken.

Jeruzalem is de stad die het meeste in trek is. In de stad zelf zijn de Westelijke Muur, de Joodse Wijk, de Heilige Grafkerk, de Via Dolorosa en de Olijfberg populaire bestemmingen.

Economie

Het toerisme is goed voor de Israëlische economie. Door het inkomen toerisme verdiende Israël vorig jaar vijftien miljard sjekel (bijna drie miljard euro). Daar komt nog eens tien miljard sjekel (twee miljard euro) bij dankzij de Israëli’s die in eigen land op vakantie gaan.

Misezhnikov is van plan meer mensen te instrueren over de correcte behandeling van toeristen. Hij denkt bijvoorbeeld aan taxichauffeurs, badmeesters en veiligheidspersoneel bij de grenzen. Verder is het de bedoeling dat de mensen die werkzaak zijn in het toerisme verder worden getraind.

Ook moedigt zijn ministerie ondernemers aan nieuwe hotels te bouwen. Hotels zitten weliswaar niet het hele jaar vol, maar er zijn periodes waarin toeristen geen of nauwelijks een hotelkamer kunnen vinden.

De verwachting is overigens dat hotels volgend jaar 3117 nieuwe hotelkamers openen en in 2012 en 2013 ruim 10.000.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close