Werken op het herdersveld

Peter ’t Lam: aan de slag op het herdersveld bij de YMCA.

Peter ’t Lam, een 56-jarige sociaal werker uit Nederland, werkt op het ‘protestantse’ herdersveld bij Bethlehem met jongeren die een handicap hebben. In de directe omgeving zijn veel grotten.

Waar de grot van de herders die als eersten hoorden van Jezus’ geboorte precies was, is niet bekend. Volgens de christelijke traditie bevinden de herdersvelden zich bij het stadje Beit Sahur, bij Bethlehem. Rooms-katholieken, Grieks-orthodoxen en protestanten hebben elke hun eigen plek van verering gekozen.

„Deze rots hier is van kalksteen”, wijst ’t Lam in de grot op het protestantse herdersveld. „Door invloeden van het regenwater lost de kalk op en ontstaan er open ruimtes. Deze grotten verdwijnen na verloop van tijd weer door instorting. Daarom wordt de bovenkant van deze herdersgrot met pilaren ondersteund.”

Vroeger dacht ’t Lam bij de herdersvelden aan mooie weiden waarop schapen graasden. „Hier zien we het verschil. De herders brachten de schapen het liefst naar binnen als het donker werd. Ze zochten dan een grot op en gingen voor de ingang zitten. In het open veld konden ze de dieren onmogelijk beschermen tegen wilde dieren. Waarschijnlijk zaten de herders uit Lukas 2 voor zo’n grot, toen de engelen aan hen verschenen.”

Lees hier verder bij het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close