Linkse organisaties in Israël onder de loep

ALMU20090113_0001
Demonstratie tegen afbraak van Palestijnse huizen van ‘linkse’ groep. Foto: A. Muller

JERUZALEM – De Knesset keurde vorige week in een eerste lezing een wetsvoorstel goed om een parlementair comité op te richten dat onderzoek moet verrichten naar financiering vanuit het buitenland van linkse organisaties. De voorzitter van Yisrael Beiteinu en minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei deze week dat linkse organisaties terreur steunen. Pro-mensenrechten en pro-vrede organisaties zeggen dat ze niets hebben te verbergen.

In Israël en de Palestijnse gebieden zijn tientallen organisaties actief die tot doel hebben de mensenrechten te bevorderen, de vrede te promoten of de positie van de minderheden te verbeteren. Sommige zijn slechts tegen de Israëlische aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever en voor een Israëlisch-Palestijnse vredesregeling. Andere streven naar een boycot van Israëlische producten, een stopzetting van investeringen en de instelling van internationale sancties tegen Israël. Soms willen ze zelfs een vervolging pleiten van Israëlische militairen wegens vermeende oorlogsmisdaden.

Professor Gerald Steinberg publiceert als hoofd van de ‘NGO Monitor’ geregeld over deze linkse ngo’s (niet-gouvernementele organisaties). Hij schreef in juli vorig jaar dat particulieren in de VS waarschijnlijk meer dan 20 miljoen dollar per jaar doneren aan organisaties die “gewelddadige demonisering” van Israël bepleiten, een boycot tegen dat land willen en een éénstaatoplossing voorstaan, wat gelijk is aan de opheffing van de Joodse staat. Europese regeringen en de Europese Unie geven volgens hem tientallen miljoenen dollars aan Israëlische oppositie groepen.

Steinberg gelooft dat er belangrijke zaken op spel staan: de linkse ngo’s leiden de campagne om Israël te isoleren en het land van oorlogsmisdaden te beschuldigen. Dat zou bijvoorbeeld blijken uit het VN-rapport van Richard Goldstone over de Gaza oorlog van december 2008 en januari 2009. Meer dan de helft van de aantijgingen waren afkomstig van 48 ngo’s.

Irritatie

De acties van de ngo’s wekken grote irritatie op bij een aantal rechtse politici. Vorige week diende Knessetlid Fania Kirshenbaum van de nationaal-rechtse Yisrael Beiteinu partij een motie om een parlementair onderzoek te starten. Zij zei dat Arabische regeringen en terreurgroepen tot de belangrijkste donors horen van deze ngo’s. Steinberg schreef deze week in The Jerusalem Post dat zijn ‘NGO Monitor’ daar geen bewijs van gevonden heeft, maar dat er mogelijk wel geheime fondswerving uit Arabische landen bestaat. De rechtse organisatie ‘Im Tirtzu’ schreef in een rapport dat geld uit Arabische landen inderdaad zijn weg vindt naar linkse organisaties in Israël.

Een aantal organisaties hebben verklaard dat ze niets te verbergen hebben. B’Tselem bijvoorbeeld liet weten dat ze trots is op haar werk om “mensenrechten in de bezette gebieden te promoten” en ze dat op legale en transparante wijze doet. Deze bekende mensenrechtenorganisatie wijst erop dat in een democratie kritiek op de regering niet alleen legitiem, maar ook essentieel is. Verder stelt ze dat het doel van het op te richten Knessetcomité niet is om de feiten boven water te krijgen, omdat ze de lijst van donors op de website publiceert en de financiële rapporten ter inzage liggen op het ngo registratiekantoor. “Het is duidelijk dat het motief achter het onderzoek de poging is ons werk te verhinderen door laster en opruiing.”

Een aantal Likud leden voelt niets voor het wetsvoorstel. Daartoe behoren Benny Begin, Michael Eitan en Dan Meridor. Eveneens tegen is Knessetvoorzitter Reuven Rivlin. Deze Likud parlementariër wees er in een interview met The Jerusalem Post op dat er al Knessetcomités zijn die de bevoegdheid hebben fondswerving ter discussie te stellen. De Israëlische veiligheidsdienst en gerechtshoven kunnen kijken of ngo’s illegale handelingen verrichten. Rivlin zei dat sommige Knessetleden zich richten op het bereiken van krantenkoppen. Hij sprak van “een donker klimaat” dat niet alleen de democratie maar ook de staat zelf in gevaar brengt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close