Gypsy Fashion

Amoun Sleem van de Domari Society of Gypsies in Jerusalem (de Domari Vereniging van Zigeuners in Jeruzalem) start met kledingproductie. “Over enkele maanden zullen wij hele mooie zigeunerkleding te koop aanbieden”, vertelt ze aan de rood gedecoreerde tafel die in midden van de ontvangstkamer staat.

Het ontwerp is van Abu Shuaeb die in Tel Aviv een beroepsopleiding fashion design volgde. Ze vond een sponsor in Duitsland. Vrouwen in de Jeruzalemse zigeunergemeenschap gaan de kleren maken. “We brengen zijn vakmanschap en hun handenarbeid bij elkaar”, zegt ze.

Amoun Sleem gelooft dat veel vrouwen in de producten geïnteresseerd zullen zijn. “De ontwerpen komen voort uit een traditie van prachtige kleding. We brengen iets wat uniek is.”

Sieraden
In het winkeltje in haar centrum verkoopt ze ook sieraden, kussens, koppen en tassen. Ze zijn gemaakt door de zigeunervrouwen. Op deze wijze hebben ze werk en genereren ze inkomen.

Hoeveel zigeuners er precies in heel Israël en de Palestijnse gebieden wonen, weet niemand. Amoun schat dat de gemeenschap in en rondom Jeruzalem 1500 zielen telt. Deskundigen geloven dat de zigeuners oorspronkelijk uit Noord-India komen.
De meningen over de vraag wanneer ze India hebben verlaten, lopen ver uiteen. De zigeuners in Europa heten Roma, die in het Midden-Oosten Domari.

DSC_0013

Cultuur
Het doel van het centrum is de cultuur van de zigeuners in stand te houden en onderwijsprogramma’s aan te bieden. De zigeuners vormen namelijk – sociaal-economisch gezien – een zwakke gemeenschap. Het aantal kinderen dat de school verlaat zonder diploma is groot. Mannen zijn dikwijls werkloos.

Vele Nederlandse christenen kennen Amoun van vroeger. Van 1991 tot 2003 werkte ze namelijk in het Nederlandse huis op de Olijfberg. Toen ze daar nog werkzaam was, zette ze al de Domari zigeunervereniging op.

Catering
In 2011 wil ze ook een catering cursus voor vrouwen beginnen. “Mensen houden van lekker eten. Als mensen een feestje hebben, kunnen ze iemand inhuren om eten te maken. Het idee ontstond toen Joodse mensen ons vroegen of we iets voor hen wilden koken.”

“Toen dachten we: hadden we maar iemand die de zigeunervrouw kan leren voor groepen te koken. Of het nu 50 of 200 mensen zijn. We kunnen een chefkok inhuren die haar dit kan onderwijzen. Er bestaat specifiek zigeunereten. Maar in dit geval moet het natuurlijk wel koosjer zijn.”

ALMU20141129_0502272

Foto’s: In het Domari centrum in Jeruzalem. Foto’s: A. Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close