Fatach en Hamas bereiken akkoord

JERUZALEM – De twee belangrijkste Palestijnse partijen – Fatach en Hamas – hebben gisteren een ontwerpakkoord gesloten dat een einde moet maken aan hun bijna vier jaar durende strijd.

Egypte is van plan volgende week Fatach leider Mahmoud Abbas en Hamas leider Khaled Mashal uit te nodigen om de eigenlijke overeenkomst te tekenen.

Het akkoord houdt in dat er een einde komt aan de breuk tussen de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever en de radicaal islamitische Hamas in de Gazastrook. Beide gebieden blijven in de praktijk echter van elkaar gescheiden omdat Israël er tussen ligt en verkeer tussen beide delen niet toestaat.

De overeenkomst bepaalt dat er een regering van nationale eenheid wordt opgericht van technocraten en er nieuwe verkiezingen worden gehouden voor parlement en president. Fatach en Hamas zijn het ook eens geworden over vrijlating van gevangenenen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas behoort de Fatach partij. Deze partij wil officieel een tweestatenoplossing met Israël. Hamas weigert echter om religieuze redenen het bestaansrecht van Israël te erkennen.

In januari 2006 won de radicaal-islamitische Hamas de verkiezingen voor het parlement. In juni 2007 nam Hamas tijdens een bloedige staatsgreep in Gaza de macht van Fatach over.

Volgens de Palestijnen moet de toenadering bijdragen aan de verwezenlijking van een eigen staat. “Dit is het begin en we zullen snel stappen zetten om de bezetting te beëindigen en een onafhankelijke Palestijnse staat op te richten,” citeerde de nieuwswebsite Ynet de hoofdonderhandelaar van Fatah, Azzam al-Ahmed. Hij voegde eraan toe dat het Palestijnse volk vele jaren op het akkoord heeft gewacht. Palestijnse jongeren hebben in de afgelopen weken gedemonstreerd voor verzoening tussen Fatach en Hamas.

In de afgelopen weken hebben vertegenwoordigers van Fatach en Hamas een aantal ontmoetingen gehad in Cairo en Damascus om de geschillen bij te leggen. Israël wist dat er toenaderingspogingen bestonden, maar toch komt de aankondiging gisteren vrij onverwacht.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren in een videoboodschap negatief gereageerd. Hij zei dat de Palestijnse Autoriteit moet kiezen. “Het is onmogelijk vrede te hebben met zowel Israël als Hamas”, aldus de premier.

Toch is het nog niet zeker of het akkoord inderdaad zal worden uitgevoerd. Fatach en Hamas stonden in 2009 eveneens op het punt een deal te sluiten. Toen zag Hamas er op het laatste moment van af. Het is moeilijk voor te stellen hoe Hamas in de Gazastrook macht aan Fatach wil afstaan. Abbas op zijn beurt heeft reden Hamas te vrezen. Deze partij kan pogingen ondernemen de macht op de Westelijke Jordaanoever over te nemen.

Het Palestijnse akkoord zal waarschijnlijk politieke winst opleveren voor Netanyahu. Hij kan er tijdens zijn gesprekken in Parijs en Londen volgende week op wijzen dat Abbas geen betrouwbare partner is. Het Kwartet (de VS, de EU, Rusland en de VN) heeft geëist dat Hamas het bestaansrecht van Israël erkent, geweld tegen Israël staakt en de bestaande akkoorden tussen Israël en de Palestijnen erkent. Het akkoord kan ook betekenen dat in het Westen populaire premier Salam Fayyad van de partij ‘ Derde Weg’ het veld moet ruimen.

Commentator Aluf Benn schreef vanmorgen in het dagblad Haaretz dat de Palestijnse verzoening Netanyahu de kans biedt Israëls oorlog voor te stellen als een oorlog tegen Iran en zijn satellieten. Ook kan hij de kritiek ontzenuwen van linkse critici over gemiste vredeskansen in de afgelopen twee jaar. Netanyahu kan zichzelf opwerpen als het laatste bastion van hoop van het Westen in een tijd waarin een islamitische golf over het Midden-Oosten spoelt. “De druk is van de ketel”, aldus Benn.

Dit artikel verscheen ook in de printeditie van het RD.
Beeld: Op de markt van Nablus. © Alfred Muller

6 gedachten over “Fatach en Hamas bereiken akkoord

 1. Dit akkoord is bedoeld voor een gunstige indruk, zodat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september een resolutie voor een Palestijnse staat zal aannemen.

  Daarna zullen ze elkaar ongetwijfeld weer verketteren. Maar nu is het even nodig om eensgezindheid uit te stralen, voor de goedgelovige buitenwereld.

 2. Heel concreet betekent de reactie van Netanyahu dus dat hij de PA “verbiedt” om contacten te onderhouden met de mede-Palestijnse Hamas, op straffe van het afbreken van de onderhandelingen c.q. weigering van Israël om nog langer met de PA te praten.

  En tot nu toe gold vanuit Israël: de PA vertegenwoordigt niet alle Palestijnen, c.q. we onderhandelen enkel over de West Bank, en niet over Gaza.

  Komen de Palestijnen eindelijk weer tot een stap richting eenheidsregering, is het weer niet goed. Als dit zo verder gaat is Netanyahu bezig de derde intifada op te starten. Niet slim.

 3. Als Hamas wil meepraten, moeten ze voldaan aan de drie alleszins redelijke voorwaarden zijn gesteld door de internationale gemeenschap – de VS, de EU, Rusland en de VN:
  het afzweren van geweld, het erkennen van Israel en het nakomen van de eerder gesloten vredesovereenkomsten.

  Gezien hun ideologie / handvest zal dat niet snel gebeuren. De afgelopen jaren waren ze er althans niet toe bereid.

 4. @Likoed

  En zelfs áls je gelijk zou hebben, wat ik niet geloof, gezien de protestacties van de Palestijnse jeugd, dan zou dat dus betekenen dat de opstelling van Fatah en Hamas getuigt van gezond politiek en diplomatiek verstand. Het zijn dus verstandig opererende partijen die net als westerse mogendheden op het juiste moment politiek verstandige keuzes maken.

  1. U vindt het ‘gezond verstand’ dat de seculiere Fatah zich verbindt met de moslim-fundamentalisten van Hamas, die uit zijn op de vernietiging van Israel en het uitroeien van de Joden?

   Zeer merkwaardig.

  2. @Likoed

   Eerst verdraait u mijn reactie en verkettert die vervolgens als “zeer merkwaardig”.

   Laat ik dat nou van u in het geheel niet merkwaardig vinden, het was wellicht zelfs te verwachten, helaas. Jammer dat u op deze manier een inhoudelijke discussie uit de weg gaat.

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close