Fatah en Hamas doen poging tot eenheid

De Amerikaanse minister Hillary Clinton kondigde op 20 november 2010 de overdracht aan van fondsen aan de Palestijnse Autoriteit. De Palestijnse premier Salam Fayyad nam deel aan deze persconferentie in het Ministerie van Buitenlandse Zaken via een videoconferentie. Palestijnen hebben de Amerikaanse hulp in gevaar gebracht door de overeenkomst die Fatah sloot met de radicale islamitische Hamas. Bij terreuraanslagen van Hamas kwamen ook Amerikaanse burgers om. Foto: State Department

Fatah en Hamas sloten deze week een nationaal Palestijns verzoeningsakkoord. De overeenkomst moet een einde maken aan vier jaar politieke verdeeldheid tussen Hamas in de Gazastrook en de Palestijnse Autoriteit en Fatah op de Westelijke Jordaanoever.

De verdeeldheid tussen de twee partijen ontstond nadat in 2007 Hamas de Fatahstrijdkrachten in de Gazastrook versloeg. De Palestijnse Autoriteit bleef aan de macht op de Westelijke Jordaanoever. Mahmud Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit en hoofd van de Fatahpartij, benoemde in 2007 Salam Fayyad tot premier op de Westoever. Ismail Haniyah bleef Hamaspremier in de Gazastrook.

Het akkoord houdt in dat de Palestijnen een nieuwe, gezamenlijke regering oprichten. Deze moet de verkiezingen voorbereiden voor een nieuwe president, het parlement en de nationale raad van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Verder moet deze regering de verdeeldheid bestrijden, de nationale instellingen op de Westoever, in de Gazastrook en in Jeruzalem verenigen en de verpauperde Gazastrook opbouwen.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close