Leger Israël klaar voor nieuwe Palestijnse opstand

Grenspolitie inspecteert papieren voor de Damascuspoort in Jeruzalem. Foto: A.Muller

JERUZALEM – Al wekenlang doen op internet berichten de ronde over een derde Palestijnse opstand en Arabische massamarsen naar de grenzen van Israël. Dat zou morgen moeten gebeuren, de dag waarop Palestijnen de ”Nakba” herdenken.

De drie dagen van protesten hadden vrijdag moeten beginnen. De Israëlische politie nam echter het zekere voor het onzekere. De oproerpolitie was vrijdag in Oost-Jeruzalem massaal op de been om te voorkomen dat er zich ordeverstoringen voor zouden doen.

Bij de Damascuspoort in de Oude Stad wachtte de bereden politie, een waterkanon stond klaar en agenten van de grenspolitie lieten alleen mannen boven de 45 jaar en vrouwen toe op de Tempelberg voor het vrijdaggebed.

De mannen die de Oude Stad niet in mochten, zeiden dat ze geen idee hebben of er een uitbarsting zal plaatsvinden. „Met de hulp van Allah blijft het vandaag rustig”, zei een van hen. „En er is niemand die weet wat er zondag gaat gebeuren.”

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close