Israël wacht een roerige zomer

In Jeruzalem op 15 mei.

JERUZALEM – Israël wacht een roerige zomer. Het Israëlische leger aan de grenzen met Syrië en Libanon blijft dinsdag in verhoogde staat van paraatheid. Het is namelijk al-Qudsdag, oftewel Jeruzalemdag.

Het is dinsdag 44 jaar geleden dat het Israëlische leger Oost-Jeruzalem innam. Israël bracht daarop een vergroot en herenigd Jeruzalem onder zijn bestuur.

Al-Qudsdag is een Palestijnse gedenkdag die volgt na de Nakbadag van 15 mei en de Naksadag van zondag. Mogelijk zullen er deze zomer meer van dergelijke dagen volgen. Jonge Palestijnen in Arabische landen –nakomelingen van Palestijnen die uit Israël wegvluchtten of werden verdreven– kunnen de viering van de dag aangrijpen door pogingen te ondernemen om de grenzen van Israël over te steken. Niet omdat ze graag Israëlisch staatsburger willen worden, maar omdat ze vinden dat ze het recht moeten hebben om naar Palestina terug te keren.

Lees hier verder op de website van het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close