Knesset neemt omstreden antiboycotwet aan

JERUZALEM – De Knesset heeft maandagavond een wet aangenomen die het boycotten van producten en diensten uit Israël of de nederzettingen moet bestrijden.

Tegenstanders zeggen dat de wet een inperking van de vrijheid van meningsuiting inhoudt en niet in een democratie past. Het hooggerechtshof kan de wet nog tegenhouden.

De wet houdt in dat de rechtbank personen en organisaties aansprakelijk kan stellen voor schade die voortvloeit uit de oproep tot het vermijden van economische, culturele of academische relaties met de staat Israël of instellingen onder Israëlische controle.

De vergoeding die de schuldige moet betalen aan de vermeende gedupeerde hoeft in geen verhouding te staan tot de geleden schade. Verder stelt de wet dat de regering geen opdrachten kan geven aan personen of bedrijven die meewerken aan een boycot.

De wet werd met 47 tegen 38 stemmen aangenomen. De rest van de in totaal 120 volksvertegenwoordigers was afwezig of onthield zich van stemming. Ook premier Benjamin Netanyahu, die eveneens lid van het parlement is, liet zich tijdens de stemming niet zien.

Eyal Yinon, juridisch adviseur van de Knesset, heeft bedenkingen bij de wet. Knessetleden van oppositiepartijen betoogden dat de wet niet past in een democratie en de vrijheid van menings­uiting aantast.

De wet komt in een tijd van toenemende internationale kritiek op de Israëlische aanwezigheid op de Westelijke Jordaanoever en de uitbreiding van Joodse nederzettingen daar. Deze kritiek gaat soms gepaard met de oproep om producten die in de nederzettingen of in Israël zijn geproduceerd, te boycotten.

In Israël bestaat eveneens veel kritiek op de aanwezigheid van Joodse nederzettingen op de Westoever. Sommige Israëliërs wensen relaties met de nederzettingen te vermijden.

Organisaties die zich inspannen voor de mensenrechten en burgerlijke vrijheden zijn van plan naar het hooggerechtshof te stappen om te betogen dat de wet illegaal is.

De directeur van de Associatie voor Burgerrechten in Israël, Hagai el-Ad, zei maandag dat Netanyahu deze wet promoot nadat hij in de VS een toespraak had gehouden over Israëls democratische principes. „De boycotwet zal leiden tot schade aan de vrijheid van meningsuiting in Israël zonder precedent en tot gerechtvaardigde kritiek op Israël uit het buitenland. We zullen allen de prijs betalen voor deze afgrijselijke wet.”

Een gedachte over “Knesset neemt omstreden antiboycotwet aan

  1. Europa heeft dit al.

    Een boycot van Israelische producten is door een Franse rechtbank veroordeeld omdat het gebaseerd is op discriminatie.
    Het Europees Hof voor Mensenrechten in Straatsburg vond dat geen beperking van de vrijheid van meningsuiting (zoals de veroordeelde beweerde), zodat de veroordeling terecht werd beoordeeld.

    Zie: http://www.likud.nl/ref39a.html

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close