Aanslagen Zuid-Israël niet onverwachts

Acht doden bij een terreuraanslag op Zuid-Israël op 18 augustus 2011. Foto: IDF-Flickr.
Acht doden bij een terreuraanslag op Zuid-Israël op 18 augustus 2011. Foto: IDF-Flickr.

JERUZALEM – De terreur­aanslagen die donderdag in Zuid-Israël werden gepleegd, kwamen niet onverwachts. 
Al wekenlang wijzen Israëlische veiligheidsdeskundigen op de wanorde die is ontstaan in de Sinaï na de val van de Egyptische president Hosni Mubarak. Terroristen genieten daar nu een grotere vrijheid dan in het verleden.

De Israëlische defensieminister, Ehud Barak, zei donderdag dat de aanslagen duiden op een verzwakking van de controle van Egypte over de Sinaï en de toename van terreuractiviteiten in het berggebied.

De bewindsman wees er ook op dat de aanslagen in Gaza goed lijken te zijn voorbereid. Het vermoeden in Israël was donderdag dat de terroristen uit de Gazastrook kwamen en via de Sinaï Zuid-Israël binnengedrongen. Zo’n infiltratie is relatief gemakkelijk: de grens tussen Egypte en Israël is poreus.

Israëlische defensiebronnen spraken het vermoeden uit dat de aanslagen zijn gepland door de zogenoemde volksverzetscomités in de Gazastrook. De terroristen trokken wellicht door de tunnels naar Egypte en reisden vervolgens naar het zuiden, om ten noorden van Eilat de grens met Israël over te steken.