Israël wenst escalatie rond Gazastrook te voorkomen

Dr. Mordechai Kedar.

JERUZALEM – De Israëlische regering wenst een escalatie aan de grens tussen Israël en de Gazastrook te voorkomen. Begin deze week spraken de ministers uitgebreid over de veiligheidssituatie in Zuid-Israël. Deze verslechterde vorige week na een terreuraanval in Zuid-Israël vanuit Egypte, de Israëlische respons daarop en de reacties van Palestijnse splintergroepen.

Dat meldde de Israëlische krant Ha’aretz dinsdag. Premier Benjamin Netanyahu en defensie­minister Ehud Barak menen dat Israël terughoudendheid in acht dient te nemen. Ze voeren daarvoor verschillende argumenten aan: de internationale isolatie van Israël en de daarmee gepaard gaande kritiek die een Israëlische militaire actie in de Gazastrook zal uitlokken, het IJzeren Koepelafweersysteem, dat erin slaagt een groot deel van de raketten uit de Gazastrook te onderscheppen, en de zorg om de relaties met Egypte.

Een andere reden is dat Israël nog een gebrek heeft aan afweersystemen tegen korteafstands­raketten. Een offensief in de Gazastrook zal bovendien hevige raketaanvallen op Israëlische dorpen en steden uitlokken en deze kunnen nu nog onvoldoende worden verdedigd.

Midden-Oosten deskundige dr. Mordechai kedar van de Bar Ilan Universiteit, gaat in op de achtergronden van de beschietingen op Zuid-Israël. Wie zit er achter? En wat zijn de motieven? Lees het artikel hier op de website van het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close