Wijnbouw in de Judese bergen

Yossi Yittach toont zijn Katlav wijnen.

De tijd dat we kibboetsen en mosjaven met sinaasappelen associëerden ligt mijlen achter ons. Nu denken we aan toerisme, hightech of andere lucratieve bedrijven. Wijnmakerijen bijvoorbeeld.

De bus komt tot stilstand in mosjav Ramat Raziël, hoog in de heuvels ten westen van Jeruzalem. Onze wijntour begint met een rondleiding door de wijnkelders van wijnmakerij Domaine du Castel. Achttien graden is het onder de grond. Brrr, dergelijke lage temperaturen zijn we hier in de zomer niet gewend.

Het personeel vraagt ons nadrukkelijk overal met de vingers af te blijven. Dat geldt voor zowel de wijntonnen als de machines, die boven de wijnkelders staan. Domaine du Castel is namelijk een koosjere wijn. Alleen religieuze Joden mogen bepaalde handelingen verrichten en voorwerpen aanraken. Dat betekent dat ook seculier-Joodse personeelsleden niet overal mogen komen.

Lees hier verder.

Arye Green geeft in de onderstaande video uitleg over de wijnbouw.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close