Abbas en Netanyahu volgende week naar VN

JERUZALEM - Jeruzalem heeft zowel een joodse als Palestijnse bevolking. Palestijnen willen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad van Palestina wordt.

JERUZALEM – De Palestijnse president Mahmud Abbas dient vrijdag bij de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon, een verzoek in om de Palestijnse staat als lidstaat van de VN te erkennen. Ban Ki Moon zal zich met dat verzoek tot de Veiligheidsraad wenden.

Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zullen volgende week een toespraak houden tot de Algemene Vergadering van de VN. Abbas zal een pleidooi houden voor een Palestijnse staat, Netanyahu bepleit hervatting van het vredesoverleg.

Het enige wat beide partijen nog tegen kan houden, is dat er op de valreep een formule wordt gevonden die ze in staat stelt weer te onderhandelen. De Europese chef buitenlandse zaken Catherine Ashton, de Amerikaanse afgezanten Dennis Ross en David Hale en de vertegenwoordiger van het zogenaamde kwartet van onderhandelaars, Tony Blair, spanden zich deze week in om zo’n formule te vinden. Maar beide partijen weigeren in beweging te komen en stellen voorwaarden vooraf. Zo wil Abbas dat Israël de bouwwerkzaam­heden in de nederzettingen staakt en de grenzen van 1967 erkent. Netanyahu eist op zijn beurt dat Abbas Israël erkent als Joodse staat. Bovendien weigert hij een bouwstop voor de Joodse nederzettingen.

Lees hier verder op de website van het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close