Pionieren in de Negev

Ilana Geva koos voor een leven in de Negev. Foto: © 2011 Alfred Muller, all rights reserved

Een groep strengreligieuze Joodse gezinnen is naar de Negev getrokken om een nieuw dorp te stichten op 800 meter afstand van de grens van Egypte. De bewoners kiezen voor een bestaan in een roerig gebied. „We vertrouwen blindelings op het leger”, zegt Kobi Revivo.

In het busje dat een groep journalisten naar Shlomit brengt, worden de inzittenden flink door elkaar geschud. Hoewel het midden op de dag is en de zon op het grijsgele landschap brandt, hebben tegenliggers op deze hobbelweg de koplampen aan. Langs de weg liggen pijpen, die nog niet aan elkaar zijn verbonden. Grote blauwe spoelen duiden erop dat hier kabels zijn gelegd.

Een tractor op het veld werpt een zeker 100 meter lange stof– en zandwolk op. Langs de weg staan stellages voor kassen die zijn overdekt met netten tegen de zon. Ze zijn nog niet in gebruik. Op een ander stuk kale grond liggen de rubberslangen al klaar om irrigatiewater aan te voeren. De Israëliërs die in dit gedeelte van de Negevwoestijn zijn neergestreken, zijn vastbesloten het landschap om te toveren tot een vruchtbaar gebied.

Opeens doemen de prefabwoningen aan beide zijden van de weg op. Ze zijn vorige week geplaatst. Aan de rand van de nieuwe nederzetting bevindt zich een tank met brandstof, en een generator. Ernaast staat een graafmachine. Voor de huizen staan een aantal auto’s en een truck van het leger.

Het zand prikt direct na het uitstappen in de ogen.

Lees hier verder op de website van het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close