Archeologie als politiek instrument

Palestijnse vrouw op weg naar Silwan loopt langs de opgraving bij de Givati Parkeerplaats tegenover de Stad van David. Foto: © 2011 Alfred Muller, all rights reserved

Honderden toeristen, soldaten, Israëlische schoolkinderen en andere belangstellenden bezoeken elke doordeweekse dag de ”Stad van David” in Jeruzalem. Het themapark is zodanig opgezet dat de nadruk ligt op koning David en andere Judese vorsten. Maar hoe zit dat met de andere culturen die hier bloeiden? En met de huidige bewoners?

De Stad van David bevindt zich aan de ingang van de Arabische wijk Silwan. Het archeologisch onderzoek in dit gedeelte van Jeruzalem is nog in volle gang. Voor de ingang van de Stad van David wordt een gigantische opgraving uitgevoerd. Hier bevond zich vroeger een parkeerterrein, die diende voor de bezoekers en voor de Palestijnen die in het hoogste en centrale gedeelte van de wijk Silwan wonen.

De Israëlische archeologe Eilat Mazar zei enkele jaren geleden dat ze een paleis had ontdekt, mogelijk dat van David. Bezoekers kunnen dat paleis nu bewonderen. De boodschap die het park wil geven is duidelijk: vroeger was dit een Joods gebied, en nu is het weer een Joods gebied.

Ook de Israëlische archeoloog Yonathan Mizrachi verzorgt rondleidingen. Wie met hem op stap gaat, krijgt een ander verhaal te horen dan dat van de gidsen van de Stad van David. Ook hij is zich bewust van het historisch belang van dit gedeelte van Jeruzalem. Hij plaatst echter kritische kanttekeningen bij de wijze waarop er in dit gedeelte van Jeruzalem archeologie wordt bedreven.

Lees er hier verder over op de website van het RD.

* * *

Voor een eerder artikel over de Stad van David/Silwan, volg deze link.

De archeoloog Yonathan Mizrachi van Emek Shaveh. Foto: © 2011 Alfred Muller, all rights reserved

Deze week spreekt Yonathan Mizrachi in Nederland. Volg deze link voor meer info.

 

%d bloggers liken dit: