Een bezoek aan het Klooster van het Kruis

In het midden van Jeruzalem bevindt zich een eeuwenoud klooster dat alles met Goede Vrijdag en Pasen te maken heeft.

Voordat ik het klooster bezoek maak ik een wandeling door de Vallei van het Kruis. In maart en april is het park prachtig. Overal langs de wandelpaden bloeien gele, roze en paarse bloemen. De zware winterregens hebben de natuur tot leven gebracht.

ALMU20120323_5627

In het park loop ik ook langs de herdenkingssteen voor professor Menachem Stern. Deze internationaal bekende deskundige op het gebied van de geschiedenis van de Tweede Tempel werd hier op 22 juni 1989 door Palestijnse terroristen doodgestoken toen hij van zijn huis aan de Tsernikovsky straat naar de Nationale Bibliotheek in Givat Ram wandelde.

Vesting

Tijdens de wandeling kan ik vanuit diverse richtingen foto’s nemen van het eeuwenoude Klooster van het Kruis, dat als een vesting is gebouwd. Het klooster lag vroeger buiten Jeruzalem, maar tegenwoordig ligt het midden in het Joodse gedeelte van de stad.

ALMU20120323_5605

Het beroemde Israël Museum (waar de Dode Zeerollen te zien zijn) ligt op een afstand van slechts 400 meter, de Knesset 540 meter en het kantoor van premier Benjamin Netanyahu 1150 meter.

Klooster

Tegen de betaling van 15 sjekel (3 euro) mag ik het klooster bekijken. De Arabische man die de muntjes int, vertelt dat veel pelgrims het klooster bezoeken. De meeste bezoekers komen uit Oost-Europa. Nederlanders zal men hier niet snel zien. Opnieuw besef ik hoe zeer de tradities in het christendom uiteenlopen.

ALMU20120323_5692

Volgens de Georgische overlevering werd het klooster in de vierde eeuw gebouwd door koning Mirian III van Iberië (het huidige Georgië). Dat gebeurde op de plaats waar volgens de traditie de boom stond waarvan het kruishout werd gemaakt. Het huidige klooster dateert volgens oude Georgische handschriften uit de elfde eeuw.

Museum

In het museum van het klooster is niet veel te zien. Ik loop door een paar oude vertrekken die mijns inziens nodig gerestaureerd moeten worden.

ALMU20120323_5701

Op de hoogste verdieping bevinden zich de priestervertrekken. Een ketting sluit de toegang naar het dak van het klooster af. Zo mis ik het mooie uitzicht over de Vallei van het Kruis.

Fresco’s

Interessanter is de kapel. Daar zijn prachtige muurschilderingen te zien en een zesde eeuwse mozaïeken vloer met geometrische patronen, platen en vissen. Verder staan op iconen en fresco’s belangrijke figuren uit de Bijbel en de kerkgeschiedenis afgebeeld. In een vertrek naast de kapel bevindt zich de plaats waar de boom van het kruis gestaan zou hebben. Deze plek heeft dus alles met deze tijd van het jaar te maken.

ALMU20120323_5672

Een beroemd figuur die hier woonde was de twaalfde eeuwse dichter Sjota Roestaveli , die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van de Georgische literatuur.

In de zeventiende eeuw verkochten de Georgiërs het klooster aan de Grieken, omdat ze zware schulden hadden. Vandaag bevindt zich er een klein groepje Grieks-orthodoxe monniken in het klooster.

ALMU20120323_5681
De plek waar het allemaal om gaat is de plek waar het kruis heeft gestaan.

De Georgiërs blijven echter in dit gebouw geïnteresseerd. Volgens berichten in de Israëlische pers zouden de Georgiërs hier weer een priester willen stationeren. Daar is echter wel overeenstemming met de Grieken voor nodig.

Foto’s: © Alfred Muller, all rights reserved

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close