Vier openluchtdiensten op paasmorgen

Om zes uur op Paasmorgen gaat de deur van de Graftuin in Jeruzalem open. Sommigen hebben dan de nacht slapende voor de deur doorgebracht om als eerste naar binnen te kunnen.

In totaal zullen tussen de 1500 en 2000 christenen aanwezig zijn voor de Engelstalige openluchtdienst tijdens zonsopgang. Ze zullen zien hoe het licht op de rotswand waarin het graf zich bevindt, steeds helderder wordt. “De sfeer zal zeer opgewekt zijn”, voorspelt de Anglicaanse directeur van de Graftuin, Richard Meryon.

Graftuin directeur Richard Meryon. Foto: Alfred Muller
Graftuin directeur Richard Meryon. Foto: Alfred Muller

Op dezelfde morgen volgen nog drie diensten. Op Goede Vrijdag is de tuin open voor meditatie. Meryon ziet ook uit naar de Arabische dienst die op zaterdag 14 april gehouden wordt – de dag voordat orthodoxe kerken Pasen vieren. De Palestijnse christenen zullen dan Israëlische gelovigen uitnodigen, voor wie een simultaanvertaling in het Hebreeuws is.

Protestanten met Pasen graag thuis

De dagen direct voor of na Pasen is het niet zo druk in de Graftuin. Vorige week telde de tuin op een dag 2000 bezoekers, deze week 500. De reden is dat protestanten met Pasen graag thuis zijn. En de Graftuin is vooral geliefd bij hen. Katholieke en orthodoxe christenen maken juist met Pasen een pelgrimage naar Jeruzalem. Bij hen staat de Heilige Grafkerk centraal.

De Graftuin telde vorig jaar een recordaantal van 264.000 bezoekers. De verwachting is dat het aantal verder zal toenemen. Israël hoopt in 2015 vijftien miljoen toeristen te ontvangen en in het jaar 2020 tien miljoen. “Het wordt voor ons een enorme uitdaging drie keer zoveel mensen door de Graftuin te krijgen als vandaag en hen daarbij dezelfde uitstekende ervaring te bieden.”

Waar het om gaat

Meryon vertelt dat het Graftuin team niet claimt dat de plek de juiste plaats van de opstanding is. Waar het om gaat is het sterven, de begrafenis en de opstanding zelf en de betekenis daarvan. Overigens heeft de plek wel een aantal kenmerken die ook in de Bijbel genoemd worden. Dat is een rots waarin bezoekers de vorm van een schedel kunnen ontwaren, een tuin en een graf. Verder is er in de tuin een eeuwenoude wijnpers en een waterput.

ALMU20130331_2028

De Graftuin heeft drie doelen. Het eerste is het bezoek het hoogtepunt te laten zijn van de reis van toeristen naar Israël. Het tweede is dat het bezoek iets met de mensen doet. “Wij bidden elke dag dat de mensen die hier binnenlopen door de Heilige Geest worden aangeraakt.” Het derde is dat iedereen die komt de geschiedenis van de kruisiging en opstanding van een gelovige hoort in de moedertaal. “Het wordt een grote uitdaging dat te bereiken, want de mensen komen uit 60 naties.”

* * *

Beluister hier de audioclip met Graftuin directeur Richard Meryon over de waarde van een bezoek aan de Graftuin:

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close