Pelgrims nu met de tram

Met de tram naar het Safraplein en dan wandelen naar de Westelijke Muur. Foto: (c) Alfred Muller.

Wie naar het Oude Centrum van Jeruzalem wil, moet in deze dagen van het Joodse Pesach en het christelijke Pasen, te voet, met de bus of met de tram. Dit jaar kiezen velen voor het eerst de tram.

De politie heeft de wegen rondom de Oude Stad voor auto’s afgezet. Het is gewoon te druk om auto’s toe te laten. Samen met Sjavoeot (Wekenfeest) en het Loofhuttenfeest, behoort Pesach tot de drie grote pelgrimsfeesten. In de bijbelse tijden trokken joden massaal op naar de Tempelberg. Dat is nu nog steeds zo. Dat wil zeggen: naar de Westelijke Tempelmuur en omgeving. Maar wat veranderd is, is dat velen vandaag met de tram komen.

Parkeerplaatsen langs de tramroute staan vol. Als de tram stopt, stappen de passagiers naar binnen. Op deze wijze zijn ze binnen enkele minuten in de buurt van de Oude Stad, waar de Westelijke Tempelmuur zich bevindt.

Kaartjes

Dat gaat allemaal vrij goed. Maar het is niet moeilijk te zien waar het zwakke punt van het systeem zit. Dat is de wijze waarop Citypass, het bedrijf dat de tram runt, losse kaartjes verkoopt. Helaas heeft Citypass geen verkopers op de perrons of in de tram zelf.

Voor de automaten op de perrons bevinden zich lange rijen. Mensen proberen de instructies te begrijpen en werpen munten in de machine. Wie geluk heeft heeft een medewerker van Citypass naast zich staan die de passagiers een handje helpt bij de poging het apparaat een los papieren kaartje te laten leveren. Een gezin met vijf kinderen is wel even bezig. Wie de tram instapt met het zojuist gekochte kaartje, moet niet denken dat alles al in orde is. Passagiers dienen het kaartje onmiddellijk te laten stempelen in een apparaat als zij instappen.

Ook is het mogelijk het groene ‘Rav Kav’ magnetisch kaartje te gebruiken. Op dit kaartje – met de foto van de passagier – kan de klant een maandabonnement of tien ritten zetten. In de tram moet de passagier dit kaartje tegen een apparaat houden, dat bij wijze van goedkeuring een piepje geeft en een lampje groen laat floepen. Maar velen die voor het eerst met de tram reizen, weten niet hoe het apparaat werkt en proberen hun magnetisch kaartje in de gleuf te douwen die bestemd is om de losse papieren kaartjes te laten stempelen.

Controleurs

Het is geen eenvoudig systeem voor iemand die voor het eerst gebruik maakt van de tram. Oude rotten op de tram waarschuwen de nieuwelingen dat het belangrijk is om een geldig plaatsbewijs te hebben, want de controleurs slingeren de passagiers waarbij het groepje lampje niet heeft gebrand, genadeloos op de bon. De boete is 186 sjekel (circa 40 euro). Sommigen krijgen het advies van hun medepassagiers bij de volgende halte uit te stappen en te proberen daar een kaartje te bemachtigen via de automaat.

De pelgrims stappen uit op het Safraplein. Dat is het station dat zich het dichtste bij de Jaffapoort van de Oude Stad bevindt. Tussen het plein en de poort bevinden zich langs de muur standjes. Medewerkers van de natuurbescherming proberen leden te winnen. Uit de luidspreker van een ander standje klinkt een stem die geld vraagt voor de bouw van een nieuwe synagoge.

Windstreken

In de Oude Stad bevinden zich pelgrims uit alle windstreken. Christenen lopen in de richting van de Heilige Grafkerk, de plek waar zich naar alle waarschijnlijkheid Golgotha bevond en het graf van Jezus.

Op het plein voor de kerk staat een podium met een troon. Dit weekend vieren orthodoxe christenen Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen. De troon voor de kerk is bestemd voor de patriarch. Een brutale toerist gaat er even op zitten om een foto van zich te laten maken.

In de kerk staan honderden mensen staan in de rij om het graf te bekijken. Velen knielen neer op de plek waar Jezus zou zijn gezalfd. Familieleden maken er ondertussen een foto van.

Bij de Westelijke Muur 500 meter verderop is het nog drukker. Joodse families hebben zich hier verzameld voor de gebeden. Dicht in de buurt van de plek waar het allemaal om gaat: de Tempelberg. Na de gebeden begeven vele families zich naar de restaurantjes in de buurt om iets te drinken en te eten. Dit zijn topdagen voor de pelgrimage naar Jeruzalem.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close