Europa: ‘Tweestatenoplossing dreigt in het nauw te komen’

De tweestatenoplossing voor een conflict tussen Israël en de Palestijnen dreigt in het nauw te komen door de stappen die Israël op de Westelijke Jordaanoever neemt. Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie maandag in een verklaring gezegd.

In de persverklaring staat dat de EU diep bezorgd is over de ontwikkelingen die een tweestatenoplossing dreigen onmogelijk te maken. De ministers noemen met name de uitbreiding van de nederzettingen, de recente Israëlische beslissing aangaande de status van de ‘buitenposten’ van de nederzettingen en het plan nieuwe huizen te bouwen “in bezet Palestijns gebied” voor de bewoners van de nederzetting Migron – die volgens het Israëlische hooggerechtshof afgebroken moet worden.

Oost-Jeruzalem

Ook over de ontwikkelingen in Oost-Jeruzalem zijn de 27 Europese bewindslieden niet gerust. Sommige Palestijnen zijn daar hun huizen uitgezet of hun woonrechten kwijtgeraakt. De ministers keuren de uitbreiding van de Joodse wijken Givat Hamatos en Har Homa af en spreken hun ongenoegen uit over de preventie van vreedzame Palestijnse culturele, economische, sociale activiteiten.

Verder zijn de ministers bezorgd over de omstandigheden waarin de Palestijnen in het C-gebied op de Westelijke Jordaanoever leven. Het C-gebied, dat in totaal 62 procent van de Westoever vormt, staat onder militair en burgerlijk bestuur van Israël. De Palestijnse Autoriteit ondervindt ernstige hinder bij de pogingen daar de Palestijnse economie te bevorderen. Ook zijn er plannen voor de gedwongen verplaatsing van bedoeïenengemeenschappen.

Levensomstandigheden

De sociale en economische ontwikkeling van het C-gebied is volgens de raad van wezenlijk belang voor de toekomstige Palestijnse staat. De EU roept Israël op zijn verplichtingen aangaande levensomstandigheden van de Palestijnen in het C-gebied na te komen.

Dat moet gebeuren door het goedkeuren van Palestijnse bestemmingsplannen voor deze streek. Israël moet volgens de ministers daar een einde maken aan de gedwongen verhuizingen en de verwoesting van Palestijnse huizen en infrastructuur. Ook zou Israël erop toe moeten zien dat Palestijnen gemakkelijker bouwvergunningen krijgen, dat ze toegang hebben tot water en dat aan hun humanitaire noden wordt voldaan.

De EU is verder diep bezorgd over het gedrag van sommige bewoners van de Joodse nederzettingen. “De EU veroordeelt het aanhoudende geweld van kolonisten en de opzettelijke provocaties tegen de Palestijnse burgers.”

Balans

In een klaarblijkelijke poging de balans niet te verliezen, besteedt de EU in haar verklaring ook enkele woorden aan de veiligheid van Israël. De EU is ontzet over de raketaanvallen uit de Gazastrook en veroordeelt de Israëlische poging burgers te treffen. De EU verwelkomt de verklaring van Israëls premier Benjamin Netanyahu dat de nieuwe regering het vredesproces zal bevorderen.

Volgens een reactie van het het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is de lange lijst van claims gebaseerd op een gedeeltelijke, bevooroordeelde en eenzijde voorstelling van zaken. “Een dergelijke openbare presentatie draagt niet bij aan de bevordering van het vredesproces.”

Israël zet zich volgens het ministerie in voor het welzijn van de Palestijnse bevolking en handelt conform alle internationale verdragen. In het C-gebied werden in 2011 Palestijnse 119 projecten goedgekeurd.

Foto: De Raad van de Europese Unie bijten. Foto: Flickr.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close